Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sagor om regnbågsfamiljer i argentinsk teve

2010 blev Argentina det första landet i Latinamerika att tillåta samkönade äktenskap, genom en ny lag som röstades igenom av Kongressen. Samma lag ger homosexuella gifta par rätt att adoptera, även om de i praktiken stöter på fler hinder än heterosexuella. Trots denna nya liberala lagstiftning är regnbågsfamiljer långt ifrån vanliga och inte heller accepterade av alla. Den katolska kyrkan har stort inflytande i samhället och många argentinare håller fast vid konservativa värderingar när det gäller frågor som aborträtt och homoäktenskap. Därför är det extra roligt att böckerna som min väninna, barnboksförfattaren María Pereyra Rozas, har skrivit om olika former av familjebildningar har blivit animerade kortfilmer på den statliga barnkanalen Pakapaka.

”Spaghettin klibbade ihop”

I ”Spaghettin klibbade ihop!” (¡Se pegaron los fideos!) fösrsöker tvillingarna och deras pappa Eduardo lista ut vad pappa Martín lagar till middag. ”Min prickiga klänning” (Mi vestido de lunares) handlar om en mal som vill äta upp en liten flickas klänning. Tillsammans med sina två mammor räddar hon den från fågenskapen i garderoben. Illustrationerna har gjorts av Fernando Belisario. Berättelserna ingår i serien ”Sagor i alla färger”, som även inkluderar historier om en pojke som tycker om klänningar och en flicka som pussar en groda som förvandlas till flickvän.

Kortfilmerna hade premiär i teve igår och idag under morgonsamlingen på den katolska förskola där både mina och María Victorias barn går berättade chefen den roliga nyheten för barn och föräldrar. Författarinnan fick kliva fram och alla applåderade. Även om några av föräldrarna såg ut att vilja sjunka genom golvet när hon berättade om sagornas innehåll, så tycker jag att det var fantastiskt av skolan att lyfta initiativet. Det är nog det jag tycker mest om med att leva i Argentina: att inget är svart eller vitt, att folk är öppna för förändringar och att det alltid finns en överraskning bakom nästa krök. Trots att det blåser konservativa vindar i landet och center-höger alliansen Cambiemos sitter vid makten så får regnbågsfamiljer för fösta gången utrymme i public service tv. Det är inte så illa.

”Min prickiga klänning”