Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fem favoriter i Madrid

Tapasrestaurang i ett regnigt Madrid.

Jag är ledsen att det har varit så tyst härinne på sista tiden. Skol- och förskolestart för familjens yngsta medlemmar, samt mycket att göra på jobb, tar på energin och det har inte varit mycket tid över för bloggande. Men här kommer tipsen till Madrid som utlovades i det förra inlägget. Att återupptäcka staden där jag bodde i nästan ett decennium och som jag lämnade för 15 år sedan var fantastiskt. Mycket var sig likt, men en hel del hade förändrats. Men kanske var det framförallt mitt perspektiv på staden som hade förändrats. Mitt Madrid var en studentstad med sena kvällar, budgetrestauranger, barhäng, biobesök, konstutställningar och evighetslånga fikor på någon uteservering. Att nu komma till Madrid som en del av en barnfamilj tog mig till helt nya platser och fick mig att upptäcka nya favoriter. Här kommer de:

1. Bästa utsikten för fotbollsfanatiker har Zen Market , i folkmun kallad ”el chino del Bernabéu”, ”kinesen på Bernabéu”, en restaurang med japansk och kinesisk mat som ligger högst upp i ett av tornen på Real Madrids hemmaarena Santiago Bernabéu (Adress: Avenida de Concha Espina, 1). Det är nästan ett måste att boka bord och när Real Madrid spelar hemma är det alltid fullsatt. Om man bokar via websidan El tenedor får man 50% rabatt på rätterna vissa dagar.

Utsikten från Zen Market är fantastisk för den som gillar fotboll.

2. Bästa promenaden gjorde vi en regnig eftermiddag genom stadsdelen La Latina, där vi en gång bodde. Vi stannade och käkade dagens lunch på den asturianska krogen La Burbuja que Ríe (Adress: Calle Ángel, 16). Huvudrätt, förrätt och efterrätt med ett glas vin eller sider kostar omkring 10 euro. Portionerna är gigantiska. Det finns ingen barnmeny, men barn får lov att dela på en meny. Efteråt avrundade vi med en kaffe på fiket Delic på vackra Plaza de la Paja.

Café Delic på Plaza de la Paja har en mysig uteservering när vädret tillåter (inte denna dag).

I La Latina, min absoluta favoritstadsdel, finns många små vackra torg som blir perfekta vattenhål för barn med mycket spring i benen.

 

3. Bästa museet för barn var Casa de Ratoncito Pérez, den lilla musen Pérez hus. I Spanien och många latinamerikanska länder lägger barnen sina tappade mjölktänder under kudden och Ratoncito Pérez hämtar dem under natten och lägger en peng. På hans museum får man höra historien om den lilla musen och se kakburken som han bor i. Guidade rundturer på spanska. Adress: Calle Arenal 8.

4. Bästa café/barhäng hittar du på Perrachica (Adress: Eloy Gonzalo 10). På eftermiddagen är det ett lugnt fik med plats för barnvagn och på kvällen förvandlas det till restaurang och bar för Madrids hipsterbefolkning. Ät middag och ta en drink i salongen, eller ta en öl och spana in omgivningen från den fyrkantiga baren mitt i lokalen.

5. Bästa kroketterna hittar du på tapasstället Intermezzo i närheten av konserthuset Auditorio Nacional de Música. (Adress: Suero de Quiñones, 22). De typiska kroketterna i Madrid är fyllda med bechamelsås och skinka, lufttorkad eller kokt. På den här lilla restaurangen, som på kvällarna är smockfull av konserthusets besökare, finns supergoda sådana. Deras ”ensaladilla rusa”, potatissallad med majonäs, morötter, ärtor och tonfisk är också bland de bästa jag har ätit i sitt slag.
Ett annat ställe som har supergoda kroketter är Viavélez (Avenida General Perón 10).

Kroketter är en av mina spanska favoriträtter och något av det som jag mest saknar när jag inte är där. De här godbitarna kommer från Viavélez. Foto: Ángeles Cerdeño.