Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Chatwin och Dalrymple

Av Posted on Inga taggar 0
RohetGarhX2.jpg

I baren hängde Chatwin. Genom entréportalen gick Dalrymple. Rohet Garh bjuder på litterär tidsresa till kungliga och koloniala Indien. Foto: Per J Andersson

Vore det inte för Bruce Chatwin skulle det inte finnas ett hotell i den lilla byn Rohet i den stora indiska öknen. 1985 var han var på resa i Indien och sökte en lugn plats för att skriva en bok som han researchat klart. I Jodhpur mötte han Manvendra Singh, vars familj hade varit lydkungar under maharajan av Marwar från 1500-talet fram till Indiens självständighet 1947. ”Kom och bo hos oss”, sa Manvendra. Chatwin tackade ja till inviten, flyttade in i herrgården på vischan fyra mil söder om Jodhpur, stannade sex månader och skrev klart sin bok om Australiens aboriginer. Den fick titeln Songlines (Drömspår på svenska).

Om Bruce gillade stället så kanske fler gör det, tänkte familjen Singh och gjorde om sitt herrskapshem med sienagula väggar och indo-moriska portiker till hotell. Garagen och stallarna blev dubbelrum, gårdsplanen blev swimmingpool.

Samma år som hotellet stod färdigt kom författaren William Dalrymple och sa att han nåtts av ryktet att den nu döde författaren bott där (Chatwin dog i aids 1989). Han ville inspireras av den magiska atmosfär som måste finnas i ett rum där den Store Författaren vistats. Han ville, sa han till familjen Singh, ”känna doften från skrivbordet där Chatwin arbetat”. Inspirationen var gudabenådad.

Dalrymple stannade fyra månader i Chatwins rum (nummer 15) och skrev sin andra bok, City of Djinns.

Bo här du också. Kolla in Rohet Garhs sajt!

Läs på om Indien:
New Delhi-Borås – den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige. En gripande och sann feelgoodberättelse från Indien.
Indien– personlig guide. Praktisk och inspirerande resevägledning.
Indien– elefanten som började dansa. Reportage- och fotobok om Indien.

Indienbockerx3.jpg

New Delhi-Borås, Personlig guide och Elefanten som började dansa. Mina tre senaste Indienböcker.