Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Enklare visum till Indien

Av Posted on Inga taggar 0
Goako.500.jpg

Vagator Beach, Goa. Foto: Per J Andersson

Finland har det redan. Och Sverige har nämnts som ett av de länder som är på gång. Jag pratar om möjligheten att få turistvisum vid ankomsten till Indien och slippa ansöka och få det inklistrat i passet i förväg. I Indien håller turistministeriet på med förberedelser för att införa så kallat Visa-on-arrival för 16 nya länder, utöver de 11 länder, däribland Finland, som redan har möjligheten.

Indiska tidningar har listat några av de länder som ska slippa den krångliga visumhanteringen hemmavid. Och ett av de länder som nämns är Sverige.

Det är bara att hålla tummarna.
För sedan privata företaget Cox & Kings tog över visumhanteringen har väntetiderna och klagomålen bara ökat. Krångliga visumprocedurer är en hämsko för turism och skadar ytterst Indien, som går miste om många nya sköna turistmiljoner.

Turistministeriet föreslår också att Visa-on-arrival-tjänsten inte bara ska finnas på New Delhis, Mumbais (Bombays) och Chennais flygplatser, utan också i Bengaluru (Bangalore), Hyderabad, Kochi, Goa, Bodhgaya och Thiruvananthapuram (Trivandrum) Om planerna realiseras innebär det att det blir lättare för charterarrangörerna att sälja sista minuten-resor till Goa. Apollo, den charterarrangör som kör charter till Goa från Sverige, kan idag inte sälja sista minuten med kortare marginal före avresa än en vecka, eftersom visumhanteringen tar så lång tid.

Håller hoppet högt!

Läs mer i indiska Economic Times.

Min senaste bok heter New Delhi-Borås och är en sann berättelse om indiern som cyklade till Sverige för kärleks skull. Här kan Vagabondläsare köpa den till rabatterat pris.