Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Födda: En tandoorikyckling

Av Posted on Inga taggar 0
Tandooriugn.jpg

Gujral kom på att man kan grilla kyckling i brödugnen.

Att besöka Delhi utan att sätta sin fot på restaurangen Moti Mahal är som att besöka Agra och strunta i Taj Mahal. Lite tillspetsat kanske, men det menade i alla fall en iransk minister som besökte Indien för många år sedan.

Grundaren av Moti Mahal, Kundan Lal Gujral, kunde i sitt CV skriva in ”Uppfinnare och utvecklare av rätten tandoorikyckling”. Någon gång runt 1920 lär han ha fått snilleblixten att marinera kyckling i en rödfärgad kryddblandning och yoghurt och därefter träkolsgrilla den i en tandooriugn, som är formad som en hög amfora, gjord av torkad lera och traditionellt använd för att baka bröd (till exempel nan).

Gujral kom på fler läckerheter,
nämligen makhani, en mörk mustig sås som passar till allt. Kanske uppfann han också chicken tikka masala (kycklingfilébitar i röd gräddig yoghurtsås), eller så låg indiska kockar i exil i Manchester eller Birmingham bakom den rätten. Det är nog inte helt utrett vad som är sanningen där.

Kommer du till Delhi måste du i alla fall göra ett besök och testa murgh makhani (kyckling i krogens egen goda sås), kesari dum murg (långsamt kokad saffranskyckling), pasanda kabab (lammgryta), chatpatté pudina chaamp (kryddiga lammkotletter), malai paneer tikka masala (grillade färskostkuber i tomatsås), pindi chana (kikärtor á la Rawalpindi), dhania pomfret tandoori (koriandersmaksatt, tandoorigrillad vit plattfisk från Indiska oceanen) och badaam halwa (en söt mandeldessert).

Vill du laga själv ska du bege dig till en bokaffär i stan, till exempel välsorterade BhariSon i Khan Market, och skaffa dig nyutgivna kokboken The Moti Mahal Cookbook: on the butter chicken trail av Monish Gujral, en släktning till tandoorikycklinguppfinnaren.

Och du, låt dig inte förföras av franchisingkedjan med samma namn och filialer över såväl hela stan som hela landet. Visserligen har filialerna helt okej mat. Men originalet, det hitta du på 3703–3704, Netaji Subhash Marg i Old Delhi (och på motimahal1947.com i cyberrymden) och ingen annanstans.