Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Global curry

Av Posted on Inga taggar 0
spiskummin.jpg

Spiskummin. Fanns inte i Icas och Konsums krydhyllor 1982.

Inte indisk mat del 6: Indisk mat är större än Indien. Över hela världen gör den sitt segertåg. Indisk mat utvecklas hela tiden i miljoner hem och restaurangkök i Indien och bland emigrerade indier i resten av världen.

I Storbritannien finns det sedan 1960-talet mattraditioner som utvecklats av sydasiater i exil, precis som kinesiska kockar i San Francisco uppfann den amerikansk-kinesiska rätten chop suey.

Balti kallas ett kök som utvecklades av indiska restauranger i Birmingham i början av 1980-talet. Namnet kommer från den stora wokliknande pannan maten tillagas i och bygger på traditionella recept från Punjab.

Den tidigare nämnda chicken tikka masala utvecklades av bangladeshiska kockar i Birmingham, London och Glasgow, serveras numera på praktiskt taget varenda en av Storbritanniens drygt 8|000 indiska restauranger och har kallats ”britternas sanna nationalrätt” av Torypolitikern Robin Cook.

Fram till åttiotalet fanns knappast en enda indisk restaurang i Sverige. I dag finns hundratals. Men indisk mat har också tagit sig in i svenska hem och i kokbokshyllorna. Vid sidan av asiatiska specialmataffärer, som det är gott om i storstäderna, finns numera också paketerade indiska kryddblandningar, bröd, marinader och såser att köpa i vanliga mataffärer.

Det känns som om det gått en evighet sedan 1982 då Ewa Wrange i förordet till kokboken Indisk mat skrev att det är ”svårt att få tag på spiskummin (cumimum cynium), den avgörande kryddan för det indiska köket”. Hon tipsade att fyra specialaffärer i Stockholm för den exotiska kryddan och att den kan beställas därifrån på postorder. I dag finns spiskummin i kryddhyllan varenda svensk matvaruaffär.