Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Indiska julklappar

Dags att fundera på julklappar. Visst skulle det sitta fint med en bok som utspelar sig i Indien. Jag har samlat tips några riktiga godingar, och börjar med mina två egna Indienböcker från i år:

NewdelhimflX3.jpg

New Delhi–Borås – den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige (2013) av undertecknad. Det är en alldeles fantastisk sann historia om indiern som köpte en cykel för att cykla till Sverige och återförenas med flickan han älskade. Pradyumna Kumar föddes fattig och oberörbar i en liten by i Orissa i östra Indien. Han kallar sig Pikej. Palmbladet med astrologens profetia har han levt med hela livet: ”Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken”. Profetian följer honom genom livet. Men motgångarna är svåra och många gånger tvivlar han.
Recensioner: ”En osannolik, fantastisk berättelse med ett lyckligt slut. Det är inte så konstigt att två filmbolag i Bollywood och Hollywood nu kämpar om filmrättigheterna till detta märkliga levnadsöde. Betyg 4 av 5.” (Aftonbladet). ”Pikej är en hjälte att ta till sitt hjärta.” (Sydsvenskan). ”Pikejs levnadsberättelse har allt som krävs för en verklighetsbaserad bladvändare.” (Svenska Dagbladet). Beställ den inbundna boken! Finns också som pocket för bara 45 spänn!

Indien – personlig guide
(2013) av undertecknad. Jag tar med läsaren till mina indiska favoritplatser. Jag tar upp såväl det traditionella som det moderna – från maharajapalats och tusenåriga tempelstäder till moderna citykärnor med kaféer, klubbar och shoppingcentra. Boken är en informativ och praktisk reseguide för såväl förstagångsresenären som återvändaren. Boken innehåller också informativa kapitel om landets historia, nutid, politik och religion samt flera personliga reseberättelser. Beställ min Indienguide!

Bombay take away – Indien genom maten
(2013) av Malin Mendel Westberg. I landet där en vanlig hälsningsfras lyder ”Har du ätit?” har maten såklart en enorm betydelse. Mat är kultur, politik och religion. Lunchtallriken skvallrar om varifrån en person kommer, vilken religion den tillhör och dess sociala status. I tjugo kapitel träffar hon allt från filmskapare som ser bättre karriärmöjligheter i Bollywood än i väst, till politiker vars karriärer avgörs av lökpriset. Malin äter på Madonnas favorithak, träffar huvudpersonerna i filmen Slumdog Millionaire, och följer den vindlande vägen för en av alla hundratusentals luncher som levereras av så kallade dabbawallas via cykel genom Bombays galna trafik. Beställ Malins bok!

BatramflX3.jpg

David Batras inte så tråkiga indiska mat (2013) av David Batra. En kokbok fylld av goda och enkla recept. David, som har indisk pappa, har under hela sin uppväxt tillbringat mycket tid i landet. Hans familj i Indien har alltid bjudit på underbara måltider, och flera av sina bästa recept har han lärt sig av sin faster Rekha i Delhi. Indisk mat anses ofta som lite krånglig, men i den här boken hittar du okomplicerade rätter med ingredienser som finns i de flesta livsmedelsbutiker. Här bjuds på Chicken Korma, Crispy Chili Potatoes, Chicken Malay Kebab, Punjabi Fried Rice, Palak Paneer, Pappas klassiska Dal, Instant Halwa, kulfi och saffransglass. Beställ Batras matbok!

Bort, bort av Anjum Hasan (2011, i pocket 2012). Utspelar sig i ett trångt, modernt och hetsigt Bangalore i södra Indien, bland rasmotsättningar och gurudyrkan. Tjugofemåriga Sophie Das har flyttat från lilla Shillong till storstaden Bangalore på jakt efter arbete, frihet och ett eget liv. Men mitt i den hektiska tillvaron med kontorsjobb, fester och rockkonserter känner sig Sophie allt mer främmande i en värld där alla jagar pengar och framgång, och där allt tycks handla om hur man ska kunna köpa en lyxigare bil. Var det verkligen det här hon sökte när hon bestämde sig för att lämna småstadslivet? En smart och humoristisk roman och en varm skildring av rotlöshet och jakten på någon sorts mening med livet. Beställ Bort, bort!

Shantaram (2007) av Gregory David Roberts. I den roströda skymningen slår jag mig ner på Leopold Café i Colaba, de gamla hamnkvarteren som idag rymmer stans lyxigaste hotell och klubbar och i dess omedelbara närhet – i sann Bombayanda – några av stans sunkigaste härbärgen med bakgårdsråttor stora nog att skrämma livet ur katter. Vid bordet bredvid på det kosmopolitiska kaféet brukade den förrymda australiensiska fången Gregory David Roberts sitta. Den nästan tusen sidor tjocka skrönan om livet bland backpackers, sluminvånare och mafiosos är förmodligen den Bombaybok som lästs av flest västerlänningar. Jag beställer en kall Kingfisher och blickar ut över klientelet. Persiska viken-shejker i fotsida vita särkar. Rödfnasiga européer med guideböcker i händerna. Indiska kvinnor i färggranna sarier. Kinesiska affärsmän i kritstrecksrandiga kostymer. Och i öppningen mot gatan, tiggare som antastar gäster på väg ut och in. Säg den som inte får en omedelbar lust att förvandla detta spännande och grymma sammelsurium till litteratur. Beställ boken!

SacredgamesmflX3.jpg

Sacred Games (2007) av Vikram Chandra, en roman, en deckare och en thriller – allt i ett. Här får vi följa polisen Sartaj Singh som försöker förgöra maffialedaren Ganesh Gaitonde, en tvekamp som utvecklas till att handla om hela stadens existens, ja hela Indiens och till slut hela mänsklighetens. Att kliva in i bokens värld är en upplevelse som påminner om att besöka Bombay: intrycken snurrar runt i skallen, sedan kommer de svallande känslorna (ilska, glädje, sorg) och funderingarna om livet. Beställ Sacred Games!

Sista mannen i tornet (2011, på svenska 2012) av Aravind Adiga. Invånarna i romanens höghus träffas regelbundet i det kooperativa husrådet, en metafor för den indiska socialism som rådde fram till 1991, godhjärtad men en outsinlig källa till korruption och sorgligt nog sakta sönderfallande. Det nya Indien, som reste sig ur ruinerna av mahatma Gandhis idéer om självförsörjning, bjöd på snabb tillväxt och förändringsvilja, men också ökade klyftor och girighet. I Adigas bok representeras det nya Indien av Mr Shah, som kom barfota och utblottad till Bombay och lyckades avancera till mäktig byggherre. Denna selfmade man vill riva och bygga nytt. Ur askan ska ett nytt hus resa sig, drömmer han. Confidence Shanghai, ska det heta, en blinkning till att auktoritära Kina lyckats åstadkomma vad demokratiska Indien ännu bara drömmer om. Men en pensionerad lärare som ännu tror på indisk socialism vägrar låta sig bländas av det nya och köpas ut. Det är han som är den sista mannen i tornet. Beställ Adigas Bombaybok!

En ömtålig balans (1995, på svenska 1998) av Rohinton Mistry. I den här romanen har två fattiga skräddarna liksom miljoner andra lämnat indiska landsbygden för att pröva lyckan i drömmarnas stad. Det går först bra för dem, sedan dåligt, sedan ännu värre, sedan lite bättre igen. Skräddarnas öden vävs in i indisk nutidshistoria med slumsaneringskampanjer och premiärminister Indira Gandhis växande maktfullkomlighet. Jag minns att jag läste boken med en känsla av att den gav svaret på många av frågorna jag hade om Indien och – samtidigt – ömsom med ett leende på läpparna och hopp om livet, ömsom med en känsla av bedrövelse – samma känslomässiga berg-och-dalbana som jag utsätts för under kvällspromenaden i Bombays Kalbadevi Bazaar. Fattigdomen i Bombay förvandlas tack Rohinton Mistrys bok från ett anonymt tillstånd till en grupp individer fulla av självreflektion och insiktsfulla perspektiv på sin kaotiska omgivning.

Midnattsbarnen (1981, på svenska 1983) av Salman Rushdie. Österlandets svar på Gabriel Garcia Marquez magiska realism. Jag älskar berättelsen som blandar realism med mytologi och tänjer ut verkligheten som om den var ett elastiskt band. När jag läste kände jag hur jag förflyttades bortom tid och rum och reslusten börja koka i mig. Jag ville till Bombay, staden där boken till stor del utspelas. Jag var förtrollad av det faktum att huvudpersonen var född prick klockan tolv natten till 15 augusti 1947, samma klockslag som Indien blev självständigt. I romanen speglar ju Indiens och Saleems öden varandra. Landet föddes defekt (uppdelat i två stater), precis som huvudpersonen som har inåtbuktande tinningar och en näsa ”elefantlik som Ganeshs snabel”. Rushdies berättande är kronologiskt och logiskt, men samtidigt full av gengångare, varsel och alternativa uppenbarelseformer (precis som i ett hinduiskt mytologiskt epos), som det faktum att huvudpersonen via sin näsa har telepatisk kontakt med alla andra indiska barn födda samma natt och vid klockslag. Beställ Salman Rushdies klassiska roman!
Följ min blogg med Bloglovin