Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Inte indisk mat

Av Posted on Inga taggar 0
Rajasthanithali.jpg

Rajasthani thali och gujurati thali – indisk mat som du näppeligen hittar på indiska krogar i Sverige.

Maten du äter på en indisk restaurang i Sverige är inte indisk. För det första lagas maten på nio av tio indiska krogar i Sverige av bangladeshier. För det andra är många av rätterna utvecklingar av en matkultur som de muslimska mogulerna hade med sig när de invaderade Nordindien på 1500-talet. För det tredje är några av rätterna uppfunna i Storbritannien på 1960-talet.

Ta till exempel paradrätten chicken tikka masala (kycklingfilébitar grillade på spett och serverade i en gräddig tomatsås). Tikka står för den röda färgen och masala för kryddblandning. Namnkombinationen och såsen är en uppfinning av sydasiatiska kockar på indiska krogar i Storbritannien i ett försök att skapa något som ser exotiskt ut men ändå inte är för starkt. Rätten har därefter spritt sig till indiska krogar över hela västvärlden och även exporterats tillbaka till moderlandet.

Visst kan man ändå kalla den indiska restaurangmaten i Sverige för indisk. Trots sitt historiska arv från Nordindiens muslimska erövrare har den ju ändå sina rötter på den indiska kontinenten – och all matkultur är i grunden en blandning av influenser från vitt skilda håll. Vem vill påstå att kåldolmar inte är svensk husmanskost trots rättens turkiska ursprung. Visst kan det upplevas som reaktionärt att söka efter nationellt genuina kulturyttringar. Vad är föresten ”indiskt” och vad betyder ”genuint”?

Men letar du efter annan indisk mat än mogulernas är ett besök på en indisk krog i Sverige ingen bra plats att börja den kulinariska resan på.

Indienbockerx3.jpg

New Delhi Borås, Indien – personlig guide och Indien – elefanten som började dansa – tre Indienböcker att ta med och läsa på vinterns Indienresa.