Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Lilla Indien i stora London

Av Posted on Inga taggar 0

Vill du uppleva ett brett spektrum av indisk matkultur i Europa finns egentligen bara ett vettigt alternativ: London. I resten av Europa hittar du spridda indiska restauranger som nästan utan undantag bara serverar mat från norr: från Pakistan, Bangladesh, Indiens North Western Frontier, delstaten Punjab och Delhis historiska mogulkök. Tandoori, nan och olika curryrätter med epitet som karai och balti. Och förstås den brittisk-indiska innovationen: chicken tikka masala.

Men i London … Över hela centrala London vimlar det av indiska restauranger med helt andra rätter, inte minst runt Brick Lane i East End. Men jag tog tunnelbanans Hammersmith Line ut till East Ham, cirka 30 minuter från centrum, och hamnade i lilla Indien i stora London.

På High Street ligger de indiska och srilankesiska affärerna och restaurangerna tätt. Och här hittar du mat från Indiens alla matregioner: Tamil Nadu, Chettinad, Gujarat, Mangalore, Hyderabad …

Till skillnad från alla mysiga medelklasskrogar i centrum är många av de indiska matställena här ute enkla i stilen, har lysrörsbelysning, stålrörsstolar – och priser som får dig att undra om du kanske ändå inte befinner dig i Indien på riktigt.

Åt en av de bästa masa dosa jag ätit i Europa för 29 kr på relativt nyöppnade Taste of India på 293-295 High Street, 400 meter från East Hams station. Trevlig personal, kompetent kök, men i en spartansk, avskalad bruksmiljö, ljusår från vår västerländska romantiserade, exotiserande bild av det etniskt färgsprakande Indien.

Tumlade matlycklig ut i den kyliga Londonkvällen och trängdes med folk från hela den indiska subkontinenten.

Masala-dosa_500.jpg

Masala dosa mon amour.