Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mangofrossa

Av Posted on Inga taggar 0
Ganesha_kartikeya.jpg

Ganesha räcker över en mango till den tamilska krigs- och segerguden Murugan (Kartikeya), som förstås blir glad för den generösa gåvan.

Det är mangofestival, mangohausse och mangofrossa i Indien just nu. Marknadsstånden är fulla av prydligt staplade gula alfonsomangos, de hongssötaste och melonmjukaste frukter människan skådat. Finns det någon ljuvligare, lenare och sötare frukt så är det det i så fall inte på den här planeten.

Restaurangerna serverar mangoefterrätter, på gatan ser man folk med plastkassar fulla med mangos och alla jag pratar med får något dimmigt och frånvarande i blicken och vått i mungipan när vi börjar prata om årets mangoskörd.

Men chansen att du ska hitta en indisk mango på Ica eller Coop är lika med noll. Trots att Indien är världens största producent av mango exporteras nästintill ingenting. Praktiskt taget allt äts upp av indierna. Jag förstår dem. Varför sälja det godaste man har.

Mangon är Indiens nationalfrukt.
I jaintempel kan man se Ambika sitta under ett mangoträd och meditera. Och elefantguden Ganesha avbildas ofta när han håller i en perfekt uppskuren mango, vilket ska symbolisera att han uppnått ett högre andligt stadium. Och när man tillber kunskapens och konstens gudinna Saraswati gör man ibland det med en mangoblomma.

Från min vän Anna-Karin, som just kommit hem från Kabul i Afghanistan, där mangon också skördas nu, har jag fått tips på det minst kladdiga sätt en mango kan ätas på: ”Dela den på mitten (på höjden så att säga), ’skruva’ ur kärnan och ät med tesked”, säger hon. ”Ett annat sätt som jag lärt mig av en indisk dam”, tillägger hon, är att ”att försiktigt, försiktigt klämma tills innandömet har blivit till juice/puré, göra ett hål i toppen och suga ut det goda!”

Själv har jag under den här resan bara ätit mangon sedan den skurits upp av någon av mina indiska vänner. De låter inte mig göra jobbet. Att skära upp en mango är för proffs. Vi amatörer för nöja oss med att äta upp den.

Indienbockerx3.jpg

Mina tre senaste Indienböcker: New Delhi–Borås, Indien – personlig guide och Indien – elefanten som började dansa. De två två första finns i Akademibokhandeln och Bokias bokaffärer – och alla tre finns hos nätbokhandlare som Bokon, Adlibris och Bokus.