Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Monsun 2.0

Av Posted on Inga taggar 0
Pune_regn_2000.jpg

Jag betraktar det goda vädret på Mahatma Gandhi Road i Pune. Foto: Håkan Elofsson

Det regnar. Och regnar. Och regnar. På tv:n som står på hela tiden på mitt hotellrum visar de bilder på floder som svämmat över i indiska Himalaya. Hur trevåningshyreshus som stod på strandkanten kollapsar och faller ner i de bruna virvlande vattenmassorna. Jag ser också tv-bilder med översvämmade åkrar i Haryana strax nordväst om New Delhi och en buss som slungats av vägen och fastnat i en ravin.

Drygt 100 döda på grund av årets monsun, rapporterar tidningarna.

Det är dubbla känslor. När regnet kommer i början av juni är alla överlyckliga. En sådan lättnad. Äntligen svalka. Och vatten till jordbruket. Prisa gudarna! Naturen blir intensivt ljusgrön. Späda skott och grässtrån strävar uppåt av lycka. Naturen skälver av tillfredsställelse, ungefär som en törstig som får dricka vatten efter flera dagar med torr strupe i öknen.

Men sedan fortsätter det att regna. Och regna. Och regna. Och så kommer katastroferna krypande runt hörnet. Som i Uttarkhand och Himachal Pradesh och Harayana just nu.

Men i Pune i Maharashtra i mellersta i Indien är fortfarande regnet alldeles lagom. Hällregn, spöregn, åska, enorma vattenpölar på gatorna – javisst, men läget är under kontroll.

– Du kommer med det goda vädret säger mannen jag intervjuar på fabriken.

Han tittar upp mot de grå skyarna och vattenkaskaderna som piskar blad, blommor, fasader och tak. De mörkgrå, nästan blåsvarta molnen mullrar dovt tillbaka.

Det goda vädret.