Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tigerinbrott

Av Posted on Inga taggar 0
Indisktiger_Thinkstock.jpg

Drömmer om en hona i en bur? Foto: Thinkstock

Djurparken i indiska Bhubaneshwar har stängt. Skälet: ett inbrott. Förövare: en tiger. Det var i måndags i förra veckan som myndigheterna bestämde sig för att stänga Nandankanan Zoo i delstaten Odishas huvudstad. Tigern, en hane som vi kan kalla Shere Khan, hade ett uppsåt. Det var något han ville ta med sig och fly tillbaka ut i djungeln med: tigerhonan Sara. Men inbrottet kom inte som en överraskning. I flera månader har ledningen för zoot märkt hur han slagit sina lovar i den angränsande safariparken.

Just nu, medan Shere Khan umgås med Sara inne i buren, pågår en debatt mellan experterna i de viltvårdande myndigheterna om han ska få stanna kvar på zoot eller om han ska tvingas ut och förses med radiosändare i ett halsband.

Ledningen för zoot vet vad de tycker. Sju år gamla Shere Khan ska stanna, tycker de.
Lustigt nog är det inte första gången det händer på Nandekan Zoo. 1967 bröt sig en tigerhon in för att träffa en inburad tigerhane.
Nandekan Zoo har idag 24 tigrar. Alla tigerhanar man har i fångenskap är ättlingar till en tiger som man fick 1965. Därför behövs det nytt blod för att undvika inavel.

Enligt den senaste tigerräkningen
från 2011 finns 1 700 tigrar i Indien. För hundra år sedan levde 100 000 tigrar i Indiens djungler. Tjuvjakten, som drivs av efterfrågan på allt från skinnen till testiklarna i Kina, är huvudorsaken till att den bengaliska tigern snart kanske är utrotad från jorden. Tigerturism fungerar precis tvärtom: den bevarar tigern. Så länge turister är beredda att betala pengar för att se tiger och lokalbefolkningen tjänar pengar på turismen kommer tigern att finnas kvar.

Men att tigrar, som Shere Khan,
frivilligt väljer att bura in sig på ett zoo gör nog varken till eller från för tigerns överlevnad i Indien.

Läs mer
Indiens fem bästa nationalparker.

Lyssna på något helt annat
Min krönika från Godmorgon världen 5 maj om kvinnans ställning i Indien:

Lyssna: Moder Indien