Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Världens godaste frukost

idli-dosa-wada

Idli, dosa och wada med sambar-sås och kokosnötschutney.

Var äter man jordklotets godaste frukost? Jag svarar: i Indien.

Många som rest dit tror kanske
att jag menar indiernas plagiat av västerlandet: rostat bröd med konstgjordafrukter-gelé och varm mjölk med mjuka cornflakes.

Nej, nej! Jag måste precisera mig: världens godaste frukost finns i delstaten Tamil Nadu vid Indiens sydspets och är söt som kokos, mild som kokt ris, skarp som chili och frasig som mammas pannkakor.

På tallriken ligger en mjuk ångad vit risplätt (idli), en friterad munk med färsk koriander och senapsfrön (wada) och en frasig linsmjölspannkaka (dosa). Bredvid står tre plåtskålar fyllda med kalla såser: en gulröd med potatis, morötter, lök och chilisting (sambar) och en vit mild sås med kokos och en lätt sötma (kokosnötschutney).

Till detta serveras antingen chai (te med till exempel ingefära och mjölk) eller sydindiskt coorg-kaffe med en bränd, espressoliknande smak.

Smaksensationen är total!
Medan jag äter med händerna och smackar belåtet förbannar jag västerlandets brödtunga, vitaminfattiga frukostbarbari.