Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vart tog Nobelmedaljen vägen?

Tagoreochflicka.jpg

Tagore (1861-1941) med sin hustru i Calcutta.

Om hur jag är på väg till Calcutta för att ta reda på vad som hänt med författaren Tagores Nobelprismedalj som han fick för prick 100 år sedan, som första utomeuropé.

Idag återutsände P1 mitt
reportage om en resa i Tagores fotspår i hans hemstad Calcutta.

Tagore var en blandning av
Alice Tegnér, Lina Sandell, August Strindberg och Hjalmar Branting. Allt i ett! Och den ende i världen som har skrivit nationalsånger till två länder – Indien och Bangladesh. Rabindranath Tagore dog 1941, men är fortfarande en av Indiens mest älskade författare och kompositörer.

I år är det prick 100 år sedan han fick Nobelpriset i litteratur. Han blev därmed den förste, och hittills ende, indiern som tilldelats priset. Han var en modern författare som uppfattades som spirituell guru av västvärlden, men som i sitt författarskap snarare betraktade världen ur en politisk vinkel, än en andlig.

Skramligtaxicalcutta.jpg

I en skramlande Calcuttataxi av modellen Hindustan Ambasador. Foto: Per J Andersson/Vagabond

I övermorgon onsdag åker jag till Indien för att leda en Vagabond-läsarresa. Vi börjar i Calcutta och besöker bland annat Tagores hus i Jorasankokvarteren. Alldeles nyss fick jag mejl från en radiolyssnare som hört dagens repris av mitt Tagorereportage och kunde berätta att han hört att Nobelmedaljen, som förvarats i hans hus, försvunnit. Se där ett mysterium för en svensk på resa att lösa.

Rapport från Calcutta kommer här i Indienbloggen i nästa vecka. Men först ska jag utöva en förkristen europeisk sedvänja: skära till ett monster av en pumpa.

Och därefter ska jag flyga till Varanasi och gå på gudtjänst vid floden, Ganga aarti, och först på lördag kommer jag till Calcutta där divali, den hinduiska ljusfestivalen, firas för full decibel.

Lyssna på mitt Calcuttareportage och läs en bra bok om Tagore!

Lyssna: I Tagores fotspår. Läs: Bra Tagorebok av brittisk-indisk författare.