Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Verklighetskontakt

Av Posted on Inga taggar 0
BomBoul.jpg

Utställningen som ackompanjeras av gatuljud från Bombay och rörlig film som visar Bombaybor som tittar på oss. Under ser du aktuellt utställningsprogram för Fotografiska i Stockholm och scenframträdandet under vernissaget med fr v Fotografiskas Per Broman, Håkan Elofsson och Johan Ehrenberg.

Har just kommit hem från vernissaget för arbetskompisen och Vagabondfotografen Håkan Elofssons fantastiska fotoutställning Bombay Boulevard på Fotografiska i Stockholm.

I flera år har Håkan åkt taxi längs de gator i staden där trottoarboende byggt sina skjul och lever sina liv. Ett märkligt och bakvänt sätt att ta bilder, enligt Håkan själv. Att inte etablera kontakt, att inte skapa en relation mellan den som ser och den som blir sedd, utan att helt fräckt bara glida förbi i en bil och låta kameran ta bilder på Bombays fattigaste … Får man göra så?

Ändå är detta anonyma sätt att plåta det kanske den enda metod som funkar om man ska skildra hur Bombay egentligen är, och inte visa upp en regisserad, tillrättalagd bild av staden.

Missa inte! Utställningen öppnar imorgon och pågår till 11 augusti. Närmare verkligheten i Indien än så här kan du inte komma.

Om du inte åker dit vill säga.

Inte nog med utställningen. Samtidigt släpps en makalöst mustig och spännande fotobok med Håkans Bombaybilder. Beställ den från ETC:s försäljnigssajt Varuhuset.

BomBoul_bok_02.jpg

Boken Bombay Boulevard (ETC Förlag). Tro mig, om några år kommer den att räknas som en klassiker i fotobokssammanhang. Köp den nu, medan chansen finns.