Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Barnarbete

482121475.jpg

Indien är det land som har flest barnarbetare. Och de flesta av dem jobbar i jordbruket, som restaurangpersonal eller som hemhjälp. Foto: Thinkstock

Du sitter vid ett rangligt bord på en enkel strandservering i Goa. Personalen som serverar te och mat och torkar av bordet med en grå trasa är pojkar som verkar gå på … mellanstadiet ungefär, funderar du.

De är tio, kanske elva, max tolv år gamla. Första dagarna blev du illa berörd. Barnarbete på en turistservering! Men du har du vant dig och tar knappt notis längre.

I inget annat land i världen finns det fler barnarbetare än i Indien. Antalet varierar på vem du frågor. Enligt Indiens folkräkning handlar det om drygt tio miljoner barnarbetare. Men enligt Fria Fackföreningensinternationalens (FFI:s) rapport är de sex gånger så många.

Idag är det Världsdagen mot
barnarbete. Tidningarna i Indien skriver nästan dagligen om arbetsgivare som avslöjas och grips för att de anställt minderåriga. Tidningarna skriver också om den ökande efterfrågan på barn som arbetskraft i medelklasshemmen. Medelklassen växer ju, med andra ord växer också arbetsmarknaden för barn som kan tänka sig att laga mat, städa och passa … andra barn.

Man skulle med andra ord kunna säga att minskad fattigdom och höjda inkomster paradoxalt nog har lett till att barnarbetet ökat – eftersom det vid sidan av den växande medelklassen (som idag är 200–300 miljoner) finns en dubbelt så stor underklass, där behoven av inkomster är så stor att barnen måste hjälpa till att försörja sina familjer.

Positivt är att lagarna skärpts och att det idag finns fler möjligheter att åtala dem som anställer barn. Negativt är att Indien fortfarande har flera miljoner barnarbetare, de flesta av dem inom jordbruket, men även i kol- och diamantindustrin och på mattväverier från Himalaya i norr till kokospalmsdungarna i söder.

Ja, det tänker jag på medan solen går ner i Indiska oceanen och den tolvåriga pojken ber mig flytta på mobilen så att han kan torka av restaurangbordet och ställa fram det glas med te som jag nyss beställde.

Lyssna!
Kl 14.15 idag ska jag prata om barnarbete i Indien i Sveriges Radio P4 Extra.