Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hippiebyn i Goa

Hippiefest.jpg

Partytime på Vagatorstranden nära Chapora när det begav sig.

Chapora – Skrot-Nisses hemby: Några kilometer norr om Anjuna ligger byn Chapora där hettan dallrar över den dammiga huvudgatan mellan banyanträdet och German Bakery. Jag kom hit första gången 1984 i det vida glappet mellan hippie- och rejvgenerationerna. Jag och mina norska och engelska resvänner var präktigt skötsamma. Smakade inte ett otillåtet bloss och glodde storögt på spektaklet. Av Goa Gils kreativa hippiekultur återstod bara fernissan, estetiken, tom på innehåll.

När jag nu tittar ut över den dammiga gatan i Chapora kan jag konstatera: det ser nästan exakt likadant ut idag som för 30 år sedan. En till traditionell indisk by förklädd tillflyktsort för européer som prioriterar känslan av att befinna sig utanför turistindustrins larmande och grälla kommersialism framför bekvämlighet. Några av byns vinterinvånare är desamma som då, bara mer vällagrade: hippiefarfar på indisk motorcykel, klädd i skinnväst och ballongbyxor och med långt sprött grått hår fladdrande i solvinden.

Det låter kanske som om jag inte gillar Chapora. Men det gjorde jag från första stund. Byn har en avslappnad sunkighet och en hipp Skrot-Nisse-atmosfär som går rakt in i mitt hjärta. Stranden ligger ett par kilometers promenad bort, vilket gjort att den stora turistetableringen uteblivit och lämnat en magisk plats där solstrimmorna mellan de rasslande torrskogslöven ritar ränder på de vitmenade stenhusen, där folk stannar och pratar med varandra länge och tar en extra öl – och en till och en till … fast klockan bara är tolv på dagen.

Från Chapora brukade vi
gå till fullmånefesterna i palmskogen vid Vagator Beach, sitta på spegelapplicerade täcken från Rajasthan och lyssna när Maggie Reilly sjöng Mike Oldfields Moonlight Shadow:

Star was glowin’ in a silvery night,
far away on the other side
Will you come to talk to me this night
but she couldn’t find how to push through.
I stay, I pray,
I see you in heaven far away.

119757236.jpg

Anjuna med sin Shore Bar och loppmarknad ligger vid havet. Foto: Thinkstock

Besök Chapora, traska sedan ner till de vackra Big och Little Vagator Beach för ett dopp och ta sedan en riksha till Anjuna och ta en kvällsdrink i Goas andra stora hippieby, Anjuna. Är det lördag är kommersen intensiv på Anjuna Flea market.

IndpersguideNDBoras.jpg

Min senaste bok heter New Delhi–Borås och handlar om att växa upp som oberörbar i en by i Indiens djungler, möta en kosmonaut, en premiärminister och tre presidenter – och bli kär i Lotta från Borås och bestämma sig för att cykla till henne på The Hippie Trail: en resa på nästan 800 mil från Indien, via Afhanistan och Iran till Europa. Boken finns som inbunden, pocket och e-bok – beställ!

Och här kan du beställa min guidebok Indien – personlig guide som tar dig med till Goa, Kerala, Rajasthan, storstäderna och många andra delar av Indien. Res inte österut utan den!