Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Leopardskräck

I förra veckan var jag i Värmland och pratade om min senaste bok, New Delhi-Borås. Jag pratade med flera av dem jag mötte om vargar, som är en känslig fråga i Sveriges vargtätaste landskap. Den vilda vargen, som praktiskt aldrig skadat en människa, men dödar älgar och ibland också jägarnas hundar, hatas av många som inte står ut med tanken på att det finns faror man inte kan kontrollera till hundra procent.

När jag kom hem såg jag den här vackert filmade och engagerande dokumentärfilmen (här ovanför kan du se ett kort klipp – hela timmeslånga filmen kan du se här på SVT Play) om en amerikansk man bosatt i Indien och som fick sina hundar dödade av … inte varg, utan av vilda leoparder. Händelsen fick honom att ge sig ut på en resa för att ta reda på varför vissa leoparder visserligen tar boskap men aldrig rör människor, medan andra leoparder gång på gång anfaller människor.

Uttarakhand.jpg

Uttarakhand. Vid Himalayas rand. Foto: Thinkstock

Problem med aggressiva leoparder har man i delstaten Maharasthra, där Bombay ligger, medan de vilda leoparderna i Rajasthan är lugna och fina. Värst är det i Uttarakhand, en liten, bergig delstat på Himalayas sydsluttning i nordvästra Indien. Där har en lärare förlorat flera av eleverna i klassen till de människoätande leoparderna – och bestämt sig för att slå tillbaka. Men varför ger dig sig på människor när det finns getter, hundar och kor? Se filmen så får du svaret.