Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tips inför Indienresan

DressinTajMahal.jpg

Tågresande i Indien kan vara hur bekvämt som helst – om man har en bokad biljett och slipper resa oreserverat.

Hej du! Är du på väg till Indien? Grattis! Här är några goda råd.

I själ och hjärta är jag backpacker, även om jag numera gör ganska korta resor, inte längre har ryggsäck och har råd med hotell som jag som 21-årig resenär ansågs vara fullkomligt oåtkomliga. Men jag gillar fortfarande att göra allt själv. Jag vill inte att någon annan ska boka mina transportsträckor och hotell. Kan själv, tänker jag sturskt och fixar allt på egen hand.

Sedan internet kom blev det fest för mig. Nu kunde jag ju själv boka indiska inrikesflyg och tåg online och fritt välja och boka hotell i alla prisklasser.

Men alla är inte lika förtjusta i detta idoga arbete, som tar tid och kraft och innebär att du helst ska känna till platserna du är på väg till. Det gör jag, men kanske inte du.

Så här är några tips på hur du kan få hjälp på det gamla sättet, det vill säga av en resebyrå som du – hör och häpna – kan ringa till.

1. Boka indiska tåg hemifrån
Först var det omöjligt, sedan blev det busenkelt tack vare sajter som cleartrip.com. Med ett par klick bokade och betalade man sina biljetter och skrev ut dem på sin egen skrivare. Men sedan blev det svårt igen. Idag kan du inte boka indiska tågbiljetter utan att vara registrerad på indiska järnvägens bokningssajt, irctc.co.in. Och för att kunna registrera sig måste du ha indiskt mobiltelefonnummer eller maila ditt pass och ditt visum till irctc. Men ofta vill man ju boka tågbiljetter långt innan man har skaffat sig visum.
Givetvis kan du köpa biljetter i Indien, både på resebyråer och på tågstationer. Men många gör korta resor idag och tågen är ofta fullbokade långt i förväg. Vad göra? Indcenresor i Stockholm har varit ombud för indiska järnvägen sedan 90-talet. Så mitt svar är: kontakta Sami på Indcen. Mot en avgift kan han och hans kollegor boka dina tågbiljetter. Indcen har dessutom tillgång till turistkvoten, vilket innebär att du kan få plats på tåg som annars är helt fullbokade.

2. Avbokningsförsäkring för friska
Boka flygbiljetter själv är ju det lättaste som finns numera. Och 99 procent av alla mina jobbresor till och i Indien bokar jag själv via en prisjämförelsesajt (flygresor.se, momondo.se eller skyscanner.se). Men är man inte så bekant med indisk geografi kan det vara skönt att få hjälp. I höstas bokade jag för första gången flygbiljetter på telefon till en resebyrå, eftersom just de flyg jag ville ha av någon skum anledning inte fanns hos onlineresebyråerna. Då passade jag på att köpa en försäkring för några hundralappar som gjorde att jag kunde avboka biljetten och få alla pengar tillbaka även om jag var fullt frisk, jag behövde inte ange något annat skäl till avbokningen än att jag inte längre hade någon lust att resa.

3. Boka ombokningsbara flygbiljetter med extra bagagevikt
Onlineresebyråer erbjuder sällan de här tjänsterna, men flera olika fysiska resebyråer kan också erbjuda mer bagagevikt på flyget, ombokningsbara biljetter, specialmat ombord utan extra kostnad, lägga till frequent flyer-kortnummer och önskemål om vilken plats man vill stta på.

4. Indiskt mobilabonnemang
Att ringa med sitt svenska mobilabonnemang i Indien blir dyrt. Bättre att skaffa ett indiskt abonnemang. För några år sedan köpte man bara ett sim-kort i kiosken på gatan och satte in det i sin mobil. Vips, på tio minuter var det klart. Nu har det blivit krångligare: du måste boka ditt indiska sim-kort i förväg, ha med dig utdrag ur svenska folkbokföringsregistret och därefter vänta i flera dagar. Men Indcenresor i Stockholm säljer indiska mobilabonnemang som därmed kan börja funka direkt när du landat.

5. Mobil wifi på resan
För många resenärer är det ständigt jakt på wifi-nät, eftersom man blivit så beroende av att kunna utföra diverse tjänster online, och dessutom umgås med de där hemma via sociala medier. Det kan man ju tycka vad man vill om: varför inte besinna sig till man kommit till hotellrummet på kvällen (praktiskt taget alla indiska hotell har wifi, även de billigaste). Men om man inte kan vänta kan man köpa en usb-sticka med mobilt wifi, så kan du surfa på elefantryggen, stranden och i basaren. Indcenresor säljer såna.

6. Detaljplanerad rundresa
Många väljer att resa runt obokat och ta dagarna som de kommer. Andra vill ha ha alla transportsträckor och hotell bokade i förväg. Tillhör du den senare kategorin kan du vända dig till Cecilia Strand på Indienspecialisten som är expert på sådana upplägg, oavsett om du reser ensam, med familjen eller i en grupp på tio pers eller fler.

Mer info: Indcen-resor för indiska tågbiljetter, hotell, sim-kort och usb med mobilt wifi. Resevaruhuset.se som jag använde mig av för avbeställningsskydd för fullt friska – säljs förstås också av andra resebyråer. Indienspecialisten lägger upp hela din individuellt utvalda indiska rundresa eller bokar delar av den. Även om du inte bokar tågbiljetterna på Cleartrip.se kan du kolla tågtider och biljettpriser där.

3bocker.jpg

Och du: glöm inte ta ta med min Indien – personlig guide (Vagabond/Norstedts 2013). Och så mitt självklara julklappstips: dokumentärromanen New Delhi–Borås – den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige (Forum 2013/Månpocket 2014).