Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vädret i Indien

MonsunIndien.jpg

Tar man Indiens karta och lägger den på Europas hamnar nordgränsen i Lappland och sydspetsen i Sydeuropa, östgränsen i Ukraina och västgränsen på Irland. Proportionerna är enorma jämfört med den europeiska nationalstaten: 320 mil från norr till söder, 300 mil från väster till öster. Alla förstår att med denna geografiska spännvidd är det en totalt felaktig uppfattning att Indien i huvudsak skulle vara en bränd torr slätt med hett klimat.

Inom landets gränser finns praktiskt taget alla typer av klimat, natur och jordmåner. Från Himalayas glaciärer, permafrost och snöfall till Tharöknens hetta och evigt brännande sol. Från tall- och grannskogar till kokospalmsdjungler. Från torra dungar med akacior till våtmarker med mangrove. Från gula vetefält till gröna risfält. Från dyblöta Cherrapunji, där det regnar 12 000 millimeter om året, till knastertorra Jaisalmer, där det på sin höjd faller 150 millimeter om året.
Det är med andra ord möjligt att inom ett och samma land åka skidor i natursnö och skridskor på naturisar (Himachal Pradesh och Kashmir), rida kamel i sandyner (Rajasthan), vandra i skir torrlövskog (Gujarat) och fuktig regnskog (Kerala, Orissa, Västbengalen, Assam), frysa som en lort en vinternatt på ett nordindiskt härbärge utan centralvärme och bada i svett en annan vinternatt i den fuktiga värmen på ett sydindiskt hotell utan luftkonditionering.

VäderIndienarta.jpg

Huvudstaden New Delhis klimat påminner om Nordafrikas med stora temperaturskillnader mellan sommar och vinter och mellan dag och natt. Här är januarinätterna frostnupna och maj- och junidagarna heta med globala värmerekord. I den sydligaste delstatshuvudstaden Trivandrum, där himlen ofta täcks av moln, är temperaturen däremot tropiskt jämn – runt 30 grader – året runt.

Klimatet bestäms lika mycket av höjden av havet över havet som av breddgraden. Indien har ett överdåd av bergstrakter och högplatåer, som skapar mikroklimat. I exempelvis IT-staden Bangalore på Deccanplatån gör höjden över havet (949 meter) att man trots sitt läge långt söderut har betydligt svalare somrar än huvudstaden New Delhi på lågslätten i norr.

Om man drar en linje från Gujarat i väster till Västbengalen i öster kan man förenklat konstatera att norr om linjen är vintern sval och sommaren het, söder om linjen är både vintern och sommaren varma. Att en vinterdag flyga från New Delhi – norr om linjen – till Bombay – söder om linjen – bjuder på lika stor kontrast som flyga mellan Norden och Medelhavet. Halsduken och den bylsiga jackan, som krävdes för att hålla sig varm i den torra vinterkylan i huvudstaden, är bara en belastning i Bombay, där den höga luftfuktigheten och hettan bara efter några minuter gör att kroppen klibbar av svett.

Regnar det, blåser det, hur varmt är det? Kolla in väderleksrapporten närmaste dagarna för den del av Indien du är på väg till!

Min slöja blir våt, mina kläder blir våta
heter en Bollywoodfilm från 1987, där regnet förstås är en metafor för romantiken och erotiken, som man inte får visa explicit på filmduken. Men i de här scenerna är det ändå ganska tydligt vad det handlar om – och regnar gör det, hela tiden: