Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

12 indiska festivaler du inte får missa

Ganesha_Mumbai.jpg

Elefantgudsfestivalen på Chowpatty Beach i Mumbai.

Indiska festivaler arrangeras i förhållande till ”rätt” dag i den hinduiska fest- och månkalendern. För att ta reda på vilket datum som årets festival arrangeras använder du sajten When-is.

1. Kumbh Mela
Januari–februari. En gång i tiden stred gudar och demoner med varandra om en kanna nektar. Den som drack av nektaren skulle förbli odödlig. Med gemensamma krafter hämtade de kannan från havets botten. Väl uppe i himlen grabbade guden Vishnu åt sig kannan och sprang. En vild kamp utbröt, en kamp som pågick i tolv dagar. Under striden spilldes fyra droppar nektar, en i vardera av de nordindiska städerna Allahabad, Nasik, Ujjain och Hardwar.
Kumbh Mela (Kumbh betyder kanna. Mela betyder festival) arrangeras vart tredje år och alternerar mellan de fyra heliga städerna. Alltså har varje stad sin egen mela vart tolfte år.
Varje gång samlas tiotals miljoner pilgrimer och trängseln är stor vid floden, där de tar rituella bad vid exakta tider.
Extra stor är festivalen när den hålls i Allahabad. Sist det begav sig där, 2001, kom 60 miljoner besökare. Då gäller det att ha bokat hotellrum i god tid.
Nästa Kumbh Mela firas i augusti–september 2015 i Nashik och i april–maj 2016 i Ujjain Läs mer på kumbhamela.net.
Efter att ha besökt en Kumbh Mela 1895 skrev författaren Mark Twain:
”It is wonderful, the power of a faith like that, that can make multitudes upon multitudes of the old and weak and the young and frail enter without hesitation or complaint upon such incredible journeys and endure the resultant miseries without repining.”

2. Pongal
Januari. Fyra dagar lång skördefestival som framför allt firas i delstaten Tamil Nadu. Festligheterna börjar med att man kokar en risgrynsgröt, pongal. Det är viktigt att gröten kokar över, vilket symboliserar rikedom och överflöd. Därefter smyckar bönderna sin boskap och matar dem med gröten.

3. Vasant Panchami
(Saraswati Puja)
Januari–februari. För att välkomna våren klär man sig i ljusgult, dansar och sjunger medan figurer av Shiva, Durga, Vishnu och Lakshmi dras runt på trävagnar. I delstaten Västbengalen är det gudinnan Saraswati som firas.

Kumbhmela-2.jpg

Kumbh Mela i Nashik.

4. Holi
Februari–mars. Firas för att markera övergång från vinter till vår. Första kvällen eldar man upp torra löv och kvistar för att jaga bort demonen Holika. Dagen efter börjar det spektakulära färgkastandet, då man slänger rödfärgat vatten och färgpulver på varandra.

5. Buddha Jayanti
April–maj. Buddas födelse och upplysning firas där det finns buddister och dit buddhistiska pilgrimer gärna beger sig, till exempel i Buddas hembygd i delstaten Bihar: Sarnath, Bodh Gaya etc.

6. Rath Yatra
Juni–juli. Figurer som föreställer guden Jagannath, hans syster Subhadra och bror Balbhadra tas ut i en procession på trävagnar i den heliga staden Puri vid Bengaliska vikens strand i Odisha. Samtidigt firas liknande festivaler till andra gudar i övriga Indien.

kumbh-mela-nashik kopia.jpg

Kumbh Mela igen.

7. Nag Panchami
Juli–augusti. Firande av Ananta, den tusenhövdade jätteormen som Vishnu vilar på. Ormarna anses traditionellt ha makt över monsunen och dessutom hålla ondskan borta från hemmen.

8. Ganesh Chaturthi
Augusti–september. Elefantguden Ganesh födelsedag firas över hela Indien, men med särskild frenesi i Mumbai. På festivalens sista dag tas lerfigurer av guden runt på gatorna för att till slut tippas i ett vattendrag.

9. Dussehra (Durga Puja)
Oktober. Fest för att gudinnan Durga segrat över Mahishasura, demonen med buffelhuvud. Festen avslutas med att man bränner demonkungen Ravana, känd från eposet Ramayana. I Västbengalen kallas festen Durga Puja.
I Kolkata, där firandet kanske är som livligast, kallas Dussehra för Durga Puja (läs mer i kapitlet om Kolkata).
I Mysore i södra Indien är palatset upplyst och stora processioner med smyckade elefanter och gudabilder skrider genom staden.
I Kullu i nordvästra Indien bärs bergsgudarna från sina tempel ner i dalen för att ”luftas”. En mycket livfull och händelserik tillställning i färgernas tecken. Namnet Gudarnas dal gör verkligen skäl för sig under Dussehra.

10. Divali (Dipavali)
Oktober–november. Årets gladaste festival. Ljus tänds för att visa Rama tillbaka från sin exil och resa till Sri Lanka, där han räddat sin fru Sita ur klorna på kung Ravana. På gatorna är det sång, dans och fyrverkerier. Folk ger vararandra godis och presenter.
På festivalens första dag städas hemmen och man ritar upp ett vackert rangolimönster framför dörren med färgglada kritor. Andra dagen firas Krishnas seger över Narakasura, en legendarisk tyrann. Tredje dagen firas Lakshmi, lyckogudinnan, och företagen firar sitt finansiella nyår. Fjärde dagen firas den vänlige guden Bali, femte och sista dagen får männen en lyckobringande färgprick, tikka, i pannan av sina systrar.
Divali är också känd för sötsakernas och smällarnas festival och jainernas nyår. Veckorna före festivalen pågår ett intensivt presenthandlande, vilket gör Divali till en fest också för Indiens detaljhandel med Divali Offer och Divale Sales.

11. Pushkar Fair
Oktober–november. I Pushkar i Rajasthan ordnas varje år en färgglad, myllrande kamelfestival. Då kommer runt 200 000 bönder, nomader och turister för att se över 50 000 kameler trampa i ökensanden.
Tusentals pilgrimer vallfärdar i samma veva till stans heliga sjö för att fira fullmånen i den hinduiska månaden kartik, vilket gör att kamelmarknaden med sin boskapsförsäljning och vilda kamelkapplöpningar blandas med religiösa ritualer, folk- och dansmusik och teater (läs mer i kapitlet om Pushkar längre fram i boken).
Festivalen börjar på den elfte dagen efter nymåne i månaden kartik och kulminerar på fullmånedagen, kartik purnima. Fullmånedagen är stora badaredagen för pilgrimerna som vill skänka en tanke till det faktum att brahma en gång i tiden steg upp ur just denna sjö.

12. Nanak Jayanti
November-december. Guru Nanak grundade sikhismen på 1500-talet och firas på sin födelsedag med läsande av böner och färgsprakande och ljudliga processioner. Firas där det finns många sikher, vilket framför allt innebär i Punjab och New Delhi.

3bocker.jpg

Jag har skrivit flera böcker om Indien. Är du själv på väg dit? Beställ då min Indien – personlig guide (Vagabond förlag).

Vill du läsa en historia som är som en saga om en omöjlig kärlek och en lika omöjlig resa med cykel från Indien via Afghanistan och Iran till Europa och slutligen Borås? Beställ då min senaste Indienbok, New Delhi–Borås (Forum 2013/Månpocket 2014).