Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Älskade Sydindien – när du fått nog av norr

476272377.jpg

Sydindien är en annan värld. Och en annan gudavärld. Ja, i grunden är de ju avatarer av samma gudar, men de är livligare och färggrannare. Foto: Thinkstock

Många förstagångsresenärer till Indien åker till norr. New Delhi … hu, vilken förorenad luft. Agra … Taj Mahal var ju vackert, men så många påflugna försäljare det var. Jaipur … snyggt, men så många turister. Vissa ledsnar nånstans där, och suckar: Håhåjaja, Indien är nog inget för mig.

Men då har de inte varit i coola, vackra och betydligt lugnare Sydindien. Här är mina sex sydindiska favoritdestinationer.

Kochi, Kerala:
Mångkulturell kryddstad
1.
Kochi är essensen av Kerala. En storstad i skärningspunkten mellan världsligt och andligt, mellan historiskt flagnande och modernt skinande mellan den frodigt gröna kokospalmsskogen och det salta friska havet. Magasinsbyggnader med säckar fyllda med kardemumma, svartpeppar, chili och muskot. Gamla portugisiska kyrkor. En gammal synagoga. Ålderdomliga kinesiska fiskehåvar. Skälvande och rosslande stadsfärjor. Smala gränder.
I både Arundathi Roys De små tingens Gud och Salman Rushdies Morens sista suck finns mustiga och realistiska skildringar av stan som dominerats av kryddplantage- och kryddhandlarfamiljer.
Titta på klassisk dans på Kerala Kathakali Centre: www.kathakalicentre.com.

Varkala, Kerala:
Stranden vid röda klippan
2.
Stranden i Varkala kallas för papanasam, vilket betyder syndaförstöraren. Akten är inte krånglig: tvätta bort din synd genom att be i Janardhana Swamy-templet och ta sedan ett dopp i havet.
Varkala har varit pilgrimsort sedan templet byggdes på 1100-talet, men det är först de senaste 15 åren turisterna på allvar upptäckt den ljusa sandstranden som är inramad av dramatiska, järnhaltiga klippor. Längs klippkanten ovanför stranden finns nu ett fulländat resenärstillhåll med brädruckelrestauranger som heter Shiva’s Moon och Sun View och kiosker som säljer Marlboro och toapapper.
Bo lyxigt: www.tajhotels.com (klicka dig fram till Varkala och Taj Garden Retreat.

175639319.jpg

Åh, den sydindiska maten. Gudomligt god. Masala dosa är en av mina favoriter. Foto: Thinkstock

Mamallapuram, Tamil Nadu:
I stenknackarnas stad
3.
Pallavadynastin regerade indiska sydöstkusten första årtusendet efter kristus. Rikets viktigaste hamnstad hette Mamallapuram. Här lämnade man efter sig flera magnifika klipp- och stentempel, som står här än idag.
Byn har sandiga gator och massor av aktiva stenhuggarverkstäder; från gryning till skymning: ett evigt knackande i sten. Därtill en ljus fin sandstrand och ett område där skulpturer, tempel och grottor är uthuggna direkt ur berget.
Tät ryggsäcksluffaratmosfär, kryddad med helgturistande Chennaibor.
Stenhuggarstadens officiella hemsida: www.mahabalipuram.co.in.

Puducherry, Tamil Nadu:
Un petit indiskt Frankrike
4.
Britterna var inte ensamma. Fransmännen försökte också kolonialisera Indien. Men de konkurrerades ut av britterna. Kvar blev bara några små enklaver, däribland Puducherry.
En fransk landsortsstad som parat sig med Indien. Ett regelbundet rutnät, genomskuren av en kanal. Lågt tempo. Loj atmosfär. Franska gatunamn. Poliser med röda de Gaulle-hattar. Franska kaféer med croissanter och café crème. Franska gourmetrestauranger. Och så Asterix och Obelix klottrade på en husvägg.
Gör en utflykt till new age-förort: www.auroville.org.

Srirangam, Tamil Nadu:
Indiens största tempel
5.
Sri Ranganathaswamytemplet i Srirangam i utkanten av staden Tiruchirapalli är Indiens största tempelkomplex. Åtta rektangulära murar utanpå varandra och i mitten huvudtemplet, tillägnat Vishnus uppenbarelse Sriranganatha. Här vilar han på världsormen Ananta – som också brukar Shisha.
Ett levande tempel med tusentals besökare varje dag och en sällsam andlig atmosfär. Besök tidigt på morgonen eller på kvällen.
Titta in på templets hemsida: www.srirangam.org.

467070131.jpg

… och idli (fluffiga risbröd) med sambar och kokosnötschutney är den perfekta frukosten i tropiska Sydindien. Foto: Thinkstock

Sri Minakshi, Madurai, Tamil Nadu:
Ett andligt mikrokosmos
6.
Sri Minakshi-Sundareshwarar-templet, som är det fullständiga namnet, är sannerligen ett imponerande tempelområde: dunkla gångar, upplysta salar, kamferoljiga nischer, trånga rum med rödmålade gudafigurer, rökelse, eldar, affärer för offergåvor och plastleksaker. Ett andligt mikrokosmos.
Ägna minst två besök åt tempelkomplexet. Gå hit i gryningen och kom tillbaka efter skymningen. Klockan sju de flesta kvällar dras en trävagn med en skulptur av Sri Minakshi runt i pelargångarna ackompanjerad av trummor, pukor och mässingsinstrument.
Gör en e-puja (digital ceremoni) och skänk kollekt online: www.maduraimeenakshi.org.

Lyssna!
Varför är män i filmer från Kerala så mulliga och har så kraftiga mustascher? Lyssna på Radiokorrespondenterna i P1 från 8 februari. Jag pratar om yttrandefrihetens gränser, indiska böcker och filmer från sydindiska Kerala med Sveriges Radios kulturkorrespondent Roger Wilson och SVT:s Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg.