Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Drömmer du om att resa och skriva?

Skriva_resereportage_Vagabond_10gr.jpg

1994 började Johan Tell med helgkurser i reseskrivande på Vagabonds redaktion som då låg i ett grått betonghöghus i Stockholmsförorten Liljeholmen. Han ville att jag skulle hålla föredrag om research inför resan, vilket jag också gjorde, nervös som tusan, skräckslagen som jag var efter en föreläsning på stadsbibblan i Västerås om indisk film inför en publik som helt otippat till stor del bestod av indier (jag trodde publiken skulle bestå av västeråsare som inte visste ett dyft om indisk film, nu fick jag en publik som visste dubbelt så mycket om ämnet som jag).

Men sedan lärde jag mig och så småningom tog jag över huvudansvaret för kurserna som vi fortfarande arrangerar två gånger om året på Vagabonds redaktion, som nu ligger i ett svart hus i ett industriområde en annan Stockholmsförort, Solna.

Senaste året har vi under min kollega Barbro Janson Lundkvists ledning sammanställt våra bästa tips om att resa och skriva i läroboken Skriva resereportage.

– Boken vänder sig till både nybörjare och mer erfarna skribenter och journalister. Det är en inspirerande och handfast bok som ger nycklarna till hur man blir bättre på att skriva just resereportage, säger Barbro, som varit redaktör för boken.

Jag instämmer. Vi
delar med oss av våra erfarenheter, men berättar också om misstagen som gjorts, när det inte gått som man tänkt sig. Dessutom ger vi våra allra bästa karriärtips, och råd om man vill sälja sina reportage till svårflörtade redaktörer som mig själv.

I boken exemplifierar jag ofta med mina erfarenheter från reportageresor i Indien, bland annat återtrycks ett långt Andamanernareportage som jag skrev 2013. Indien är ju landet som fick mig att börja skriva reseskildringar. Färgerna, dofterna, smakerna, mötena med människor – jag kunde låta bli att börja beskriva vad jag varit med om i text.

Idag kom första
recensionen, från Bibliotekstjänst (BTJ), det häfte som landets alla bibliotekarier läser. den här recension är därför jätteviktig för boken, den sätter liksom tonen för framtiden.

Och vad skrev BTJ? Jo:

”Inte nog med att det här är en alldeles förträfflig lärobok i resereportage, det är också en inte oäven grundbok i skrivande journalistik överhuvudtaget!
Grunden är resemagasinet Vagabonds skrivkurser och bokens författare har en sammanlagd tid av resande och skrivande på sisådär hundra år. Det ger kunnande och boken presenterar erfarenheter från en mängd olika knepiga situationer med trilskande redaktörer, svårarbetade byråkratier eller ekonomiskt vidlyftiga pressresor för att ta några exempel.
Dessutom klara och handfasta instruktioner om journalistiska elementa som rubriksättning, ingressformuleringar och brödtext. Det har blivit en god vägledning för blivande resejournalister som har som ambition att tränga djupare än tillrättalagda turistbroschyrer och glättigt PR-material.
Naturligtvis välkomnar magasinet Vagabond också bidrag från nya skribenter med fräscha pennor. Sköna bilder och pedagogisk layout är ju självklart på plats!”

Snudd på en tokhyllning alltså.

Gissa om vi ska skåla och fira på Södra bar på Mosebacke torg i Stockholm ikväll. Kom förbi en sväng om du har tid och finns i närheten. Klockan 18 börjar vi.

I Skriva resereportage medverkar åtta av Sveriges mest rutinerade resejournalister – som huvudförfattaren Barbro Janson Lundkvist, resefotografen Pernilla Sjöholm, DN:s korrespondent i Latinamerika, Henrik Brandão Jönsson, och så jag.

Beställ Skriva resereportage här!