Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Enklare visum får resandet att booma

Visa-on-Arrival-India.jpg

Snart står det också Sverige på den här skylten.

Vad är det som får oss att vilja resa till en specifik geografik plats? Destinationens rykte och image förstås. Och hur hur får vi reda på om en plats är vacker, spännande, trygg och rättssäker (mer om det i bloggen i morgon), har god mat och spännande kultur? Genom tidningar (som Resemagasinet Vagabond), tv, radio och resesajter (som vagabond.se) förstås, men också från från våra vänner och vänners vänner och grannar och släktingar och kollegor.

Personliga rekommendationer slår tidningsartiklar som i sin tur slår reklam. Inte så konstigt: vem i hela världen ska man inte lita mest på om inte sina vänner?

Viktigt för att resandet ska ta fart är också att det är enkelt att ta sig dit (helst nonstopflyg), att det inte är för dyrt (det vill säga att prisläget på krogar och hotell är rimligt och den lokala valutan inte är för högt värderad) och – om destinationen i fråga kräver visum för inresande – att det inte är för krångligt och dyrt att skaffa.

Indien har länge haft vissa jobbiga saker emot sig som gjort att många inte vill resa dit. Fattigdom, risk för att själv bli magsjuk och trängseln i städerna har länge stått högt på listan över hämmande faktorer för resande. Brist på nonstopflyg också, jag menar: en direktflight Stockholm/Köpenhamn–New Delhi/Bombay/Kerala hade definitivt fördubblat det ganska låga Indienresandet från Sverige och de andra skandinaviska länderna.

Fram till för några år sedan ansökte man om turistvisum till Indien på indiska ambassaden i Stockholm. Servicen, som var ganska snabb (ofta fick man tillbaka passet med visumet samma dag) fick kritik för att det körde ihop sig under de intensiva visumansökningstiderna strax före jul- och nyår.

Därefter outsorcades visumhanteringen till ett privat företag som sedan byttes ut mot det nuvarande företaget, Cox & Kings. Det har i princip funkat bra, även om visumet kostar lite mer och ansökningstiden nu är fyra-fem dagar eller längre, men många resenärer klagar på att man måste besöka ett visumkontor alternativt skicka passet med post för att få visumet utfädat. Andra klagar på det krångliga formuläret som ska fyllas i på den ibland skakiga sajten som då och då kastar ut Indienresenären, som då får börja från början med att fylla i online-pdf:en.

visavidankomst.jpg

Därför är det ingen blyg gissning att de nya enklare visumreglerna där du visserligen fortfarande måste fylla i ett formulär på nätet, men slipper att lämna ifrån dig ditt pass, kommer att få resandet till Indien att öka.

Senaste året har medborgare i sammanlagt 76 länder kunnat resa till Indien på sånt här så kallat e-visum som innebär att du fyller i ett formulär på visumsajten, betalar en avgift och bara 72 stimmar senare kan anlända till Indien och få visumet instämplat i passet på flygplatsen.

Och ny statistik, som The Hindu skrivit om, visar att turismen från de här länderna till Indien tack vare e-visumen på bara ett år ökat med hela 750 procent.

Och i maj i år förlängdes listan över medborgare som kan få e-visum med ytterligare 31 länder, däribland Sverige.

Jag förväntar mig en snar indisk reseboom.

Vad väntar du på? Res!

3bocker.jpg

På väg till Indien? Glöm då inte att ta med min Indien – personlig guide (Vagabond/Norstedts 2013). Och så mitt lästips inför sommarsemestern: dokumentärromanen New Delhi–Borås – den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige (Forum 2013/Månpocket 2014). Finns både som pocket och e-bok.