Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Fisk molee à la Kerala

Fiskmolee.jpg

Vit mjäll fisk i limesyrlig kokosmjölk. Thailändskt? Inte alls, utan en paradrätt i sydindiska Kerala. Jag lagade den igår och den är … ursäkta ett slitet uttryck: gudomlig.

Byt ut pomfret, en fisk du nästan bara hittar vid Arabiska havets stränder, mot torsk, tonfisk eller nån annan vit fisk som du kan köpa här hemma. Och strunta i krånglet med att tillverka din egen kokosmjölk i en tjock och en tunn variant och använd istället helt vanlig kokosmjölk på burk. Curryblad säljs i många affärer med asiatisk mat. Det funkar utan. kokumskal är en annan knepig ingrediens. Hittar du dem, grattis! Annars, skippa!

Okej, nu är det det bara börja laga.

God fredagsmiddag!

Fisk Molee
2 portioner

2 bitar kokumskal*
3 msk olja
250 g pomfret eller torsk delad i 2 skivor

1/2 tsk kumminfrö
1/2 tsk svarta senapsfrön
1/2 röd lök
2 vitlöksklyftor
2×2 cm färsk ingefära
8 färska curryblad
1 röd chilifrukt utan kärnor
2 tsk garam masala
1 tsk gurkmeja
1/2 röd paprika
2 grovhackade tomater
1/2 tsk socker
1 tsk salt
cirka 3 dl vatten
saften från 1/2 limefrukt
2 dl kokosmjölk
grovhackad färsk koriander

Lägg kokumskalen i blöt i lite vatten. Ta fram en stekpanna och hetta upp 1 msk av oljan. Stek fisken i gurkmeja till den fått fin färg. Häll på 1/2 dl vatten, lägg lock på pannan och sjud försiktigt tills fisken är nästan klar.

Ställ åt sidan. Hetta upp en wokpanna med 2 msk olja. Tillsätt senapsfrö och fänkål och låt dem ”poppa”. Bryn löken lätt, tillsätt ingefära och vitlök och fräs dem några minuter tillsammans med currybladen. Tillsätt hackad chili, garam masala och gurkmeja, rör om. Lägg i paprika och tomat, tillsätt socker, salt samt kokum, vatten och limesaft.

Låt allt koka ihop 5–10 minuter. Ta pannan från spisen och tillsätt kokosmjölken. Lägg försiktigt ner fiskbitarna i såsen, låt allt bli varmt. Servera toppad med hackad koriander och ris.

* Kokumfrukten kommer från kokumträdet som växer i södra Indien, där man använder det torkkade skalet för att framhäva smaken i kokosbaserade curryrätter. Kokas med, men äts inte, ungefär som lagerblad. Den sammandragande, sura smaken påminner om tamarind.