Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hopp och oro

3sydasienexperter.jpg

Mahvish Shami, Ian Talbot och Chrisyopher Jaffrelot berättade nyligen om hopp och oro i Indien och Pakistan på ett Sydasienseminarium i Uppsala.

Hoppfullt om Pakistan, där vägar och utbildning får makthierarkier att rämna. Och oro för Indien, som fått en regering som minoriteterna fruktar.

Nyligen tog jag tåget jag till Uppsala för att lyssna på tre Sydöstasienexperter på ett seminarium arrangerat av Forum for South Asia Studies på statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet.

När man pratar om
politisk extremism och religiösa motsättningar riktar vi gärna blicken mot Mellanöstern. Se hur det brinner i konflikter med bibliska rötter! Och handlar det om ekonomisk tillväxt är det Kina som hamnar i blickfånget. Se hur massvält förvandlats till masskonsumtion på bara några decennier!

Men dessa problem och framsteg finns också samlade i en och samma geografiska region: Sydasien. Här är samtiden ofta lika våldsamt dramatisk som i Mellanöstern och glädjande nog lika dynamiskt hoppfull som i Kina. Här samsas icke­våld i Buddhas och Mahatma Gandhis anda med världens farligaste gränstvist, den mellan kärnvapenmakterna Indien och Pakistan.

Här finns å ena sidan världens största sekulära och demokratiska stat (Indien), å andra sidan regimer som är antingen teokratiska, korrupta eller militariserade – eller en blandning av allt detta (Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka). Här finns å ena sidan världens mest omfattande moderniseringsprojekt och snabbaste urbanisering, å andra sidan världens största grupp av absolut fattiga och mest hierarkiska sociala grupp­eringssystem (kastväsendet).

Ja, så kan man också beskriva läget i Indien och dess grannländer. Nyfiken på vad de tre Sydasienforskarna hade för beskrivning av läget i Indien och Pakistan idag? Spring då till Pressbyrån och köp senaste numret av den humanistiska och samhällsvetenskapliga Tidskriften Respons som görs av Kay Glans och innehåller också otroligt mycket annat spännande.

Eller, om du är en snåljåp 🙂 som inte vill stödja nya spännande tidskrifter, läs artikeln på Respons sajt. När du läst klart kan du väl åtminstone teckna en prenumeration på Respons som tack!