Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Indisk sommar

Engelska gentlemen i linnekostymer och förnäma engelskor i blommiga klänningar som sörplar te, utropar ”jolly good” och blickar ut över böljande teplantage från sina verandor.

Du har väl inte missat att BBC Channel 4:s nya teveserie Indian Summers dragit igång i SVT. Jag njuter av miljöerna. Indien 1932. Det är sommar och brtterna har i sedvanlig ordning flyttat huvudstadens administration från heta dammiga New Delhi till Shimla som ligger i svalkan och grönskan på Himalayas sluttningar.

Kongresspartiet med mahatma Gandhi och Jawaharlal Nerhu i spetsen kämpar för självständighet och drar igång kampanjen ”Quit India”. Mer våldsamma delar av självständighetsrörelsen smäller bomber och skjuter. Britterna börjar känna sig trängda och pressade.

Och allt detta i ett bedövande vackert indiskt bergslandskap med tjusiga överklassbritter och vältaliga, välutbildade indier.

Indian Summers är en del av en våg av kolonial nostalgi som just nu sveper över Storbritannien. Om det gjorde jag nyligen ett radioinslag i Sveriges Radios program Obs: Minnet av ett imperium – lyssna här!

Och framförallt, titta på Indian Summers på SVT på lördagkvällar. Hittills har två avsnitt sänts. Kolla i efterhand på SVT Play.

Jolly good!

Shimla.jpg

Britternas forna sommarhuvudstad Shimla. Så ser den ut idag.