Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Läs på, res sen

Assam.jpg

En av världens mäktigaste floder, Brahmaputra, flyter genom Assam i nordöstra Indien.

Buddistiska kloster och snötäckta berg. En av världens mäktigaste floder, midjehögt elefantgräs och tusentals enhornade pansarnoshörningar. Tjejfotboll, kammarkörer, hårdrock, kommunister och minoritetsfolk.

För ett år sedan var jag på turistkonferensen The 3rd International Tourism Mart for India’s northeast region i Shillong i Meghalaya, delstaten i nordöstra Indien vars namn betyder närmast molnen. Där mötte jag folk också från alla de andra delstaterna i regionen: Assam, Arunachal Pradesh, Nagaland, Tripura, Mizoram, Manipur och Sikkim.

Jag hade det på känn, men då fick jag det bekräftat. Det här är ett annat Indien än det jag är van att resa runt i. Indiens flagga vajar, indiska gränsvakter vaktar gränserna och rupier är betalningsmedel, men praktiskt taget allt annat är annorlunda. Naturen är vildare, landskapet grönare, människorna färre, djuren fler, språken annorlunda och traditionerna och sedvänjorna väsensskilda.

I senaste numret av Vagabond har jag skrivit 30 sidor om Indien med reportage, inspirationstips och resguider. Där berättar jag också hur man gör en rundresa i detta spännande nordöstra hörn av Indien.

Därför blir jag också glad när jag inser att Läs och Res har en ny rundresa i nordöstra Indien. På sin sajt lockar man: ”Följ med till Kaziranga med ett enastående djurliv, tigrar och världens största population av noshörning. Du färdas på Brahmaputrafloden, bor hos en familj på ön Majuli och vandrar bland jakar i Himalaya. Resan avslutas med en vistelse vid Indiens största kloster, Tawang, inklämt mellan Tibet och Bhutan.” Wow, det är vad jag kallar en spännande resa.

Läs och Res bytte nyligen ägare och ledning. Reseföretagets grundare Christian Jutvik lämnade över till nya krafter i form av Eric Olofsson och Pontus Wallin och deras medarbetare.

I samma anda, hoppas jag att Läs och res ska funka. Vilken anda? Jo, när Christian var ung student liftade han på The Hippie Trail genom Turkiet, Iran, Afghanistan och Pakistan till Indien och Nepal. Hem kom han med idéer om en annan sorts turism än den gängse. En turism där man möter lokalbefolkningen och inte begränsar sig till turistanpassade hotellstäder och låser in sig på lyxiga staketomgärdade anläggningar.

En annan idé var att i förväg engagera sig i platsen man skulle besöka, att läsa på, och därför ordnade reseföretaget, som länge hade kontor i mina hemtrakter vid Mariatorget i Stockholm, studiecirklar och föredragsaftnar före avresan. Därav namnet. Läs och res.

Christian_Jutvik.jpeg

Christian Jutvik på resa i Himalaya.

För 14 år sedan gjorde jag en lång intervju med Christian Jutvik för Vagabonds första branschtidning, som hette Vagabond Inside. Där skrev jag ”Christian Jutvik på Läs och res har inget emot att dra sitt reseföretags bohemiska historia. Men på en punkt skiljer han sig från mängden: sjuttiotalsidealen lever kvar, otympliga och kantiga … Den här mannen är seg som en fjällbjörk och envis som en treåring …”

Jag har själv rest med Läs och res en gång. Det var 1996 och resan gick till Gujarat i västra Indien. Det är nog den bästa arrangerade rundresa jag varit med på. Den var inte problemfri. Allt blev inte exakt som vi tänkt oss. Men den var intressant och spännande varenda sekund. Den resan skriver jag också om – i form av en faktaspäckad vägvisare – i Vagabonds senaste nummer. Och resan finns kvar i Läs och res utbud.

När jag läser resebeskrivningen på Läs och res sajt minns jag min egen Gujaratresa som om den vore igår: ”Vandra uppför tempelberget i Palitana. Åk tåg till Gir-skogen för att se det asiatiska lejonet. Det blir ett äventyr att åka med kamelvagn mellan byar och möta de gästfria stolta människorna.”

Jag ser att den kunnige och trevlige Hashmukh Ghor, som doktorerat i socialantropologi och som var reseledare då för 19 år sedan fortfarande leder Läs och res Gujaratresor. Han är en typisk Läs och res-resledare. Han jobbar huvudsakligen inte i resebranschen, utan har ett annat liv vid sidan om. Hans och hans kollegors erfarenhet av verkligheten bortom turismen gör dem så mycket intressantare och angelägnare än de som drillats på turistguideskolor.

Jag hoppas alltså att andan av seg fjällbjörk och sjuttiotalsideal lever kvar på Läs och res, så att vi även i framtiden kan resa till nordöstra Indien, öknen i Gujarat och andra spännande, oexploaterade områden i Asien, Afrika och Latinamerika.

Senaste numret av Vagabond med 30 sidor Indienspecial finns nu ute i kioskerna. Läs mer om innehållet här.