Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Riksha wallah – ny bok

omslag-rikshawallah.web.jpeg

De första handdragna rikshorna introducerades i Japan på 1860-talet som en teknisk vidareutveckling av bärstolen, som var vanlig i den kinesiska överklassen. Jin riki sha kallade man nymodigheten, vilket är japanska för mänskliga krafter.

Snabbt blev de populära. I Tokyo var de i slutet av 1800-talet det överlägset vanligaste transportmedlet. Därefter spreds rikshan över Asien. På 1880-talet dök de upp i Shanghai. Också Peking, Hongkong och Singapore fick handdragna rikshor. Och i Afrika introducerades de i koloniala städer som Nairobi i Kenya, Durban i Sydafrika och Antsirabe på Madagaskar, där de kallades pousse-pousse, en lokal förvrängning av push-push.

Till Indien kom de på 1880-talet tack vare resande kinesiska affärsmän och ordet hade då genomgått en anglifiering och skrevs rickshaw. Först ut med nymodigheten var britternas sommarhuvudstad Shimla på Himalayas sluttning dit det brittiska kolonialstyret varje vår flyttade sin administration för att undkomma hettan nere på slätten under sommarmånaderna. Först runt sekelskiftet 1900 introducerades rikshan i Calcutta.

Men med ökat välstånd och ny teknik efter andra världskriget fasades de ut i stad efter stad. De var ju dessutom en symbol för kolonialismen, för förtryck, för relationen herre-slav och för bristen på respekt för den fattiga människans värdighet. Den ersattes av den något värdigare cykelrikshan och så småningom av den motordrivna autorikshan – båda med tre hjul; två därbak och ett därfram.
Praktiskt taget överallt är de skrotade och förpassade till museimontrar.
Utom i Calcutta.

I februari kommer en fotobok som dokumenterar denna otidsenliga form av taxi. Fotograf Mikael Lindström, som jag gjort många Indienresor tillsammans med, kommer med sin Riksha wallah, 25 års fotodokumentation av de handdragna rikshorna i Calcutta. Micke har lärt känna ett gäng rikshadragare runt Sudder Street i centrala stan och plåtat deras vardag till och från ända sedan tidigt 1990-tal.

Boken har också en lång personlig text om staden Calcutta, skriven av mig, och ett fint och insiktsfullt förord av författaren Lasse Berg.

Kommer att kosta runt 300 kr och kan köpas från Adlibris, Bokus med flera nätbokhandlare.