Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Saffranlassi

IMG_2487.jpg

På Om Juice Corner vid klocktornet i ökenstaden Jodhpur gör man smoothie – eller lassi som är den indiska termen – på lokalt tillverkad yoghurt och palmsocker och smaksatt med saffran, kardemumma eller rosenvatten.

Jag sätter mig i en av de beige solkiga plaststolarna på gatan och nickar åt försäljaren som sitter i lotusställning på ett bord i ett hål i väggen mellan berg av apelsiner och granatäpplen.
– Saffran! En stor! beställer jag.
Glaset är immigt av kyla, lassin krämig och gräddig och på ytan flyter ett väl tilltaget knippe saffranspistiller.

Bredvid mig män med skoterhjälmar på armen och kvinnor med småbarn och kassar fyllda med grönsaker. Vi har två saker gemensamt: vi har alla ett iskallt glas lassi i handen och vi har alla blicken fäst i fjärran. Stadens brus tonar bort, livet stannar, allt blir märkligt tyst … och saffransgult.

All koncentration mot en punkt i gommen där det smakar gudomligt.

Läs ett längre reportage om Jodhpur:
Jodhpur – färgsprakande ökenstad i Indien

saffranlassi_tillvrkning.jpg