Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Dagisbarnen gillade fish molee från sydindiska Kerala

Av Posted on Inga taggar 0

fishmollee

I förra veckan frågade en gammal vän från min uppväxtstad Västerås om jag inte hade något bra indiskt recept som han skulle kunna laga till barnen på förskolan i Göteborg, där han nu jobbar som kock.

Det hade jag. Min mission är när allt kommer omkring att förvandla Sverige så att det blir ett snäpp mer likt Indien. Så här hade jag ett gyllene tillfälle att matindoktrinera den unga generationen. Sagt och gjort. Jag gick hem, såg över mitt favoritrecept, tänkte på alla gånger jag ätit rätten till ljudet av den brusande Indiska oceanen och vid kanten av en flod i The Backwater. Så gjorde jag några små modifieringar och skickade iväg receptet.

Idag fick jag svar. Hade dagisbarnen gillat mitt recept på traditionell fiskgryta från Kerala? Hade de storknat av den heta chilin? Satt fiskben i halsen? Eller helt enkelt gjort tummen ner och matvägrat inför denna annorlunda sydindiska rätt?

Nej, istället svarade min vän så här:

”Hej igen Per! Jag vill berätta att barnen på den förskola jag arbetar på fullkomligt älskade Fish Molee. De skrapade rent! Tack än en gång! Må väl! :)”

Det värmde i hjärtat på en amatörkock och Indienvän som jag.

Här är receptet:

Fish molee (uttalas fish moli) är en populär rätt i Kerala, delstaten längst ner i sydvästra Indien. Här är det gott om såväl saltvattensfisk- som sötvattensfisk (tack vare många floder och sjöar). En poppis vit plattfisk är karimeen. men den finns ju inte här. Så jag använder torskfilé. Man kan förstås också byta ut fisken mot kyckling, ett litet avsteg, men har man middagsgäster som ratar fisk är det enda sättet att få rätten accepterad.

I Kerala växer det mycket kokospalmer och kokosmjölk är en vanlig ingrediens i mat, till skillnad från i norra Indien där man använder mer grädde och yoghurt i såserna.

Tar man helt bort chilin blir det ingen styrka alls i maten. Kan ju vara klokt om man har många middagsgäster som är ovana med stark mat.

För marinering

1 msk gurkmeja
1/2 pressad citron eller 1 pressad lime.
Salt

I grytan

1/2 kg vit fiskfilé/kycklingfilé, marinerad och skurna i bitar (se ovan), välj själv hur stora bitar filéer det ska vara
2 gula lökar, finhackade
1 msk finhackad och krossad vitlök
1 msk hackad färsk ingefära
1 tsk mortlade hela kardemummafrön
4 hela nejlikor
2 gröna chilis, finhackade (kan minskas om man vill ha mildare)
1 kanelstång, kan delas i 2–3 bitar
3 tomater, finhackade
4–5 dl kokosmjölk
3–4 currylöv (kan uteslutas)
Salt (alternativt 1/2-1 fiskbuljongtärning)

Gör så här

• Marinera fisk/kycklingfiléerna i minst en halvtimme.
• Hetta upp olja eller margarin i stek- eller wokpanna och stek kardemumman , kanelstången, nejlokorna ca en minut.
• Tillsätt sedan den krossade vitlöken och den hackade ingefäran, chilin och löken. När löken är tillräckligt mjuk och genomskinlig, tillsätt hälften av kokosmjölken.
• Tillsätt fisken/kycklingen och resten av kryddorna. Låt det sjuda tills fisken/kycklingen är genomkokt.
• Tillsätt resten av kokosmjölken och de hackade tomaterna. Låt sjuda några minuter.
• Servera med basmatiris.