Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

De indiska pengarna är döda. Länge leve de indiska pengarna

rbi-new-500-1000-rupee-bank-notes-features

Här är Indiens nya 500- och 1 000-rupiesedlar, som släpps idag torsdag 10 november. Kolla extra noga på de ställen som är inringade så att du inte av misstag får en gammal nu ogiltig sedel i växel när du reser runt i Indien.

Så sent som i tisdags, alltså i förrgår, höll premiärminister talet då han meddelade att alla gamla 500- och 1 000-rupiersedlar två dagar senare skulle bli ogiltiga. Att reformen hade hemlighållits och att beslutet meddelades bara några dagar innan det trädde i kraft hade en poäng. Syftet med det drastiska beslutet är att klämma åt alla de som har förråd av svarta pengar i skokartonger i garderoben eller under sängen. Beslutet var en signal till alla att genast gå och sätta in pengar på ett bankkonto för att på så sätt få koll på och få bort alla de miljarder rupier som kommer från skattesmitare.

Dessutom ska det bli mer koll av turister och andra som reser ut ur landet så att de inte har med sig stora summor i rupier – och samtidigt ska det bli enklare att på flygplatserna växla tillbaka de indiska pengarna till andra valutor.

Med tanke på Indiens stora problem med att driva in de skatter som man trots allt har kanske beslutet inte var så galet som det först lät.

De gamla sedlarna kan dock användas fram till årsskiftet på vissa samhällsnyttiga funktioner, som statliga sjukhus och vårdcentraler.

För Indien är kanske inte korruptionen det största problemet. Det sägs ofta att det är så, men är det sant?

Nej, argumenterar den amerikanska ekonomen Lant Prichett. Indien är inte en misslyckad stat, utan en ständigt fäktande stat (”… not a failing state, but a flailing state”), skriver han i rapporten Is India a Flailing State?: Detours on the Four Lane Highway to Modernization från Kennedy School of Government, en filial till Harvard. Problemet är den indiska statens oförmåga att verkställa fattade beslut. Det gäller för polisen, skattemyndigheterna, statliga el- och vattenförsörjningssystemen … ja, i nästan varenda vrå av den indiska staten råder likgiltighet och inkompetens, anser Lant Prichett.

Korruptionen är också ett problem, medger Lant Prichett, men inte det största. Framförallt handlar Indiens kris – såväl den demokratiska som den ekonomiska – om statlig oförmåga och administrativ inkompetens.

I skenet av det är en drastisk attack på landets svarta ekonomi inte så tokigt.