Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Magiska ökenstaden Pushkar

Pushkar1.jpg

Pushkar är en av dessa magiska sinnebilder av det klassiskt religiösa Indien. En plats där förväntningarna på ett badande, bedjande, dyrkande Indien uppfylls med råge. Dessutom är hela scenariot inramat av den karga öknen och befolkat av män och kvinnor som klär sig i sjalar, sarier och turbaner i så klara och starka gula, cerise och röda färger att man måste gnugga sig i ögonen för att inse att man inte hoppat in i en tecknad film.

Pushkar2.jpg

Pushkar är en liten fridfull by vid kanten av ett par bergstoppar och en sjö. Visserligen är Pushkar vackert med sina smala gränder och traditionella hus, men anledningarna till att så många reser hit, turister, bönder, boskapshandlare och hinduiska pilgrimer, är två: 1) Pushkars status som heligt pilgrimsmål, och 2) den årliga kamelmarknaden.

Enligt den hinduiska legenden är Pushkar platsen där skaparen, Brahma, dödade en demon med en lotusblomma, vilket låter som en låt av Lou Reed (You hit me with a flower, you do it every hour). De himmels­ka kronbladen föll till jorden på tre ställen och bildade tre sjöar. En av sjöarna var Pushkarsjön, där Brahma dessutom utförde rituella offer vid fullmånen i Kartik (oktober/november), enligt den hinduiska månkalendern. Därför kommer tiotusentals pilgrimer hit just då varje år för att bada i sjön.

Pushkar3.jpg

Myten har utformat ritualen: i Pushkar finns ett av få tempel i Indien där man tillber Brahma, skaparen själv.
Pushkar är en helig plats och det märks. Här finns många tempel, ashrams och dharamshalas (pilgrimshärbärgen). Och från stans gränder leder 52 trappor (ghats) ner i sjön, där pilgrimer badar för att rena såväl sina kroppar som sina själar.

Eftersom Pushkar är en helig pilgrimsstad är det förbjudet att äta kött och dricka alkohol här. Men alkoholförbudet trotsas under kamelmarknaden när hundratusentals bybor kommer hit för att festa och mingla på marknadsgatorna.

Behöver du en guidebok till Indien. Kolla då in min Indien – personlig guide (Vagabond förlag).