Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Orchha – mytologiskt vacker under sin slitna yta

Av Posted on Inga taggar 0

Inde 19 Orchha

När jag första gången kom till Orchha tänkte jag: det här är en av de vackraste indiska platser jag sett, det här är Den Klassiska bilden av Indien.

Men Orchha är inte en skönhet utan fläckar. Tvärtom. Orchhas palats och tempel – som ligger utspridda runt om i byn och formar en sagolik siluett – är hårt tärda av tiden. Svarta fuktfläckar, eroderade stuckaturer, fallfärdiga portaler. Och inga avspärrningar eller andra arrangemang för att hålla besökare i schack. Det känns som om de ståtliga byggnadsverken stått tomma och orörda sedan den sista kungen 1783 flyttade vidare till kungadömets nya huvudstad.

Förfallet är en del av Orchhas charm. När man tittar upp mot palatsen och låter blicken svepa över de spetsiga spirorna, de överväxta murarna, de mörkbruna åkrarna och den brusande floden känns det om man förflyttats till en medeltida kungaborg eller till – ursäkta liknelsen, den är uttjatad, jag vet – Sagan om ringen. Saken blir inte sämre när man får reda på att Orchha, som betyder Den gömda platsen, en gång i tiden var centrum i konungariket med namnet Bundelkhand, som betyder Platsen för dem som offrade sitt blod.

Men här finns varken olifanter, alver eller orcher (fast man misstänker att Tolkien inspirerades av namnet Orchha när han gav namn till de onda sagokrigarna, orcherna). Här finns helighet, vacker natur, avskildhet och en mycket stark känsla av hi-storia.

Allt ligger dessutom på gångavstånd. Orchha är behändigt litet och intagande skönt. En liten oslipad diamant. Mytologiskt vacker under sin slitna yta.

Det är underbart att vara i Orchha. Palatsen är ständigt närvarande i blickfånget, liksom strömmen av pilgrimer genom byn upp mot Rama Raja-templet, och Betwafloden, som har förvånansvärt rent vatten som forsar friskt mellan de ljusgrå klippblocken.

Och på andra sidan floden börjar ett 45 kvadratkilometer stort och skogigt naturreservat där du förutom många fåglar kan få syn på den indiska tältsköldpaddan (kanchugas tentoria).

hpim0379

Resa dit: Du tar enklast tåg till Jhansi, ett indiskt Hallsberg på stambanan mellan Delhi och Mumbai. Från Jhansi till Orchha är det bara 18 kilometer. Antingen tar du en mopedriksha från tågstationen i Jhansi direkt till Orchha eller så tar du en riksha till Jhansis busstation och därifrån lokalbussen till Orchha.

Praktiskt taget alla tåg från Delhi och till västra och södra Indien stannar i Jhansi. Det innebär att du kan välja mellan ungefär 30 tåg om dagen från Delhi.

Palats och tempel: De flesta av Orchhas palats ligger på en liten ö i Betwafloden, som du når via en gammal stenbro från fyrvägskorsningen mitt i byn. På ön har ett av palatsen, Sheesh Mahal, byggts om till hotell, som drivs av delstatens turistbyrå. Försök att få rum här, vilket kan vara svårt om du inte bokat i förväg (läs mer under Bo), då blir din vistelse en fullfjädrad historisk upplevelse.

Rama Raja-templet ligger i ena änden av basaren i mitten av den nya byn på fastlandssidan.

500 meter söder om byns cent-rum, på Betwaflodens strand, ligger flera fantastiskt detaljrika och vackra så kallade chhatris, minnesmonument tillägnade döda Orchhahärskare; torn krönta av pelaruppburna stentak.

En kilometer väster om byn ligger Lakshmi Naryan-templet som byggdes av kung Vir Singh Deo 1622. Templet är ofta stängt, men är väl värt promenaden hit för sin vackra fasad, byggd i en stil som så småningom fick namnet Bundel-khandstilen. Templet har ett skönt läge där det tronar på en kulle med utsikt över Orchhas magiska siluett av tinnar och torn. Kommer du in i templet finns flera väggmålningar att titta på med motiv ur Ramayana och Bagavadghita. På vägen till templet passerar du flera bostadshus med traditionella väggmålningar.

Föredrag om Indien på jobbet eller skolan eller i föreningen. Kolla här!