Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Reseinspiration: böckerna och filmerna som fördjupar bilden av Indien

Bombay_Juhu_pariserhjul_small.jpg

Juhu Beach, Bombay. Foto Per J Andersson

Sommar och tid att läsa. Här är böckerna som ger dig en mer nyanserad bild av Indien. Och kanske lockar dig att resa tillbaka. Längre ner finns filmtips för regniga dagar.

En del böcker hittar du på Bokus.com och Adlibris.se, andra på Antikvariat.net eller Bokborsen.se – och förstås på ditt lokala stadsbibliotek.

Böcker
Bort, bort av Anjum Hasan. Roman om ung lantistjej som först njuter av livet i moderna Bangalore, men mellan jobb, fester och rockkonserter börjar fundera på vad livet egentligen går ut på.

De små tingens gud
av Arundhati Roy. Magiskt vacker berättelse från Kerala om tvillingsystrar, släktbråk, kastsystem och politik som bygger murar kring kärleken.

Tåg till Pakistan av Kushwant Sing. Klassisk roman om vad som händer i en by i Punjab när nya gränser dras och gamla vänner blir nya fiender.

En ömtålig balans av Rohinton Mistry. Gripande historia om två fattiga skräddare i Mumbai under sjuttiotalets undantagstillstånd.

Midnattsbarnen
av Salman Rushdie. Indisk magisk realism. Saleem Sinai föds samtidigt som Indien blir självständigt och får övernaturliga egenskaper.

New Delhi–Borås. Boken som jag själv skrivit om Pikej som föds i lägsta kasten i en by i djungeln, får en profetia, träffar en kosmonaut och en svensk flicka – och bestämmer sig för att cykla till Sverige.

Shantaram av Gregory David Roberts. Den sanna historien om australiensaren som rymmer från fängelset och hamnar i Mumbais slum och maffiakretsar. Nagelbitarvarning och bladvändargaranti.

Siddhartha
av Herrman Hesse. Kultbok om buddismens rötter: en indisk brahminpojke överger de gamla gudarna för att ger sig ut på vandring i jakt på kärlek till världen som den är.

Den vita tigern
av Aravind Adiga. Suggestiv roman om en landsbygdspojke som drömmer om att ta sig upp till ljuset i storstan och frigöra sig från sin kast, kosta vad det kosta vill.

Bakom det evigt vackra av Kathrine Boo. Medryckande och dramatisk dokumentär om livet i slumområdet bredvid den skinande nya flygplatsen i Mumbai.

Guru av Zac O Yeah. Personligt och humoristiskt reportage om alla spretande andliga rörelser som finns inom och runtom hinduismen.

Bombay Takeaway av Malin Mendel Westberg. Reportage där maten får förklara Indien i allmänhet och Mumbai i synnerhet.

Filmer
Gandhi. Klassisk film av Richard Attenborough från 1983 om den indiska frihetshjälten och nations fader från hans tid som jurist i Sydafrika till det tragiska slutet i New Delhi 1948.

Monsunbröllop. Mustigt drama av Mira Nair om ett överdådigt arrangerat bröllop – ytterst om konflikten mellan traditionellt och modernt i dagens Indien. Finns just nu på SVT Play.

The Lunchbox. Känslosam och vackert vemodig film av Ritesh Batra om kärlek på distans mellan en uttråkad byråkrat och en frustrerad hemmafru. Kärleksbrev forslas i en av de matlådor som varje tag budas mellan hemmen och arbetsplatserna i Mumbai.

Devdas. Dansant och romantisk kostymfilm av Sanjay Leela Bhansali – med Bollywoods superstjärnor Shah Rukh Khan och Aishwara Ray.

Salaam Bombay. Spelfilm med dokumentärkänsla från 1988 av Mira Nair. Handlar om en gatupojke och hans gäng som lever ett hårt liv på gatorna i Mumbai.

Hundra steg från Bombay till Paris. Hoppingivande och hjärtvärmande film av Lasse Hallström om en indisk familj som utmanar en snobbig fransk krog med stjärna i Guide Michelin.

Mary Kom. Dramatiserad berättelse av en sann historia, regisserad av Omung Kumar. Handlar om flickan från nordöstra Indien som mot alla odds tog brons i flugviktsboxning i London-OS 2012.

Jodhaa Akbar. Romantisk film av Ashutosh Gowariker med både tjusiga dansscener och politiskt allvar. Handlar om den toleranta muslimska mogulkejsaren Akbar som gifte sig med en hinduisk prinsessa från Amber.

Indian summers.
TV-serie om det koloniala överklasslivet i brittiska Indiens sommarhuvudstad Simla sommaren 1932. Säsong ett sändes i SVT sommaren 2015, men finns nu som DVD-box. Säsong två börjar sändas i SVT 12 juli 2016.

Missa heller inte
Romaner: Bittert arv av Kiran Desai, En lämplig ung man av Vikram Seth, Glädjens stad av Dominique Lapierre, Kuli av Mulk Raj Anand, Morens sista suck av Salman Rushdie, Sankmark av Jumpha Lahiri samt Siste mannen i tornet och Mellan attentaten av Aravind Adiga. Faktaböcker: En dag i Delhi av Henrik Chetan Aspengren, Indiens historia av Sören Wibeck samt Moderna Indien och Indien – elefanten som började dansa av mig.