Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

6 tips för dig som vill upptäcka världen

Imorse var jag med i TV4 Nyhetsmorgon och pratade om min nya bok ”För den som reser är världen vacker”. Intervjun handlade om varför vi reser och hur vi ska resa för att utmana vår förutfattade meningar om andra kulturer. Jag gav sex tips:

1. Planera inte sönder resan. Läs på, skaffa dig kunskap före avresan, men detaljplanera inte dagarna så att resan känns som en lista med punkter som måste bockas av. Ge slumpen och spontaniteten utrymme. 

2. Läs en skönlitterär bok som utspelar sig i landet eller staden du reser till. Att exempelvis läsa Joseph Brodskys Vattenspegel när du är på plats i Venedig, Arundhati Roys De små tingens gud på plats i sydindiska Kerala, Salman Rushdies Midnattsbarnen i Bombay och Homeros Odysséen när du båtluffar i Grekland förhöjer både läsupplevelsen och vistelsen. 

3. Tänk inte hela tiden på säkerhet. En ofta omotiverad rädsla gör att många fokuserar för mycket på säkerhet. Låt inte säkerhetstänkandet göra dig till en surmulen skeptiker som avvisar allt och alla. Våga prata med okända, våga utsätta dig, våga bli inbjuden in i folks hem.  

4. Vänta inte med att resa. Börja nu, oavsett hur gammal du är, och fortsätt tills du inte orkar mer.

5. Res ensam. Att resa med sällskap har många sociala fördelar, men testa någon gång att resa ensam. Mycket mer skojiga saker kommer att hända. Du kommer att bli mer utåtriktad och människor i din omgivning kommer oftare att inleda konversationer med dig.

6. Gör inte resandet till en lyxfälla. Res med lokalbussar och tåg, bo på rena, trevliga men enkla familjepensionat. Tony Wheeler, backpackresenären som startade guideboksförlaget Lonely Planet, har sagt att ju billigare du reser, desto mer upptäcker du. Det ligger mycket i det. Det autentiska och genuina hittar du oftast i den nedre delen av prisskalan. Och två månaders rundresa i Asien kostar mindre än två veckors lyxcharter. 

Se intervjun i TV4 här:

Intervju med Per J Andersson i TV4 Nyhetsmorgon

Skaffa boken här:

Nätbokaffären Bokus