Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En dröm blir sann

För ett par år sedan var jag för första gången på Jaipur Literature Festival, världens största litteraturfestival med fri entré. Det var en mäktig upplevelse. Stjärnförfattare från hela Indien och hela världen på scenen. Extremt spännande ämnen som diskuterades. Och drygt en kvarts miljon besökare som vimlade mellan de olika scenerna med koppar med rykande kardemummachai i händerna.

Den brittiska reseskildraren William Dalrymple, en av festivalens grundare, berättade att den fria entrén gjort att JLF inte bara är en litteraturfestival för den välbärgade medelklassen. I en nation där välståndet och utbildningsnivån växer snabbt finns en gryende utbildningstörstande lägre medelklass – och till och med underklass – som gärna vill ta del av det senaste inom litteraturvärlden och därför bor utomhus på järnvägststationens perronger och äter billigaste gatumaten för att kunna hänga framför scenerna på JLF och lyssna till sina författaridoler.

När Margereth Atwood, en gråhårig (världskänd) kanadensisk författartant, äntrade scenen på 2016 års upplaga av festivalen, då stod tonåriga indiska tonårsflickor nedanför och skrek som om de fått syn på Justin Bieber i egen hög person.

Det är litteraturens image och bildnings dragningskraft i ett land där läs- och skrivkunnighet och helst också kunskaper i engelska ses som den enda sanna vägen mot framtida lycka för sig själv och sina barn.

Då tänkte jag där jag stod och sippade på mitt kardemummachai att det vore så häftigt att få bli inbjuden och stå på scen och prata om min bok New Delhi-Borås (som nu också finns som ljudbok, inläst av Björn Kjellman) när den året därpå skulle komma ut i engelsk översättning.

Och året därpå kom The Amazing story of the man who cycled from India to Europe for love ut, inte bara i Storbritannien, utan också i USA, Australien och i Indien, och då i en lokalt tryckt upplaga i regi av Pan MacMillan India, som bara kostar en tredjedel jämfört med vad man får betala för den i resten av världen. Det är schyst prissättningspolitik tycker jag.

Och häromdagen kom inbjudan:

”Dear Per J. Andersson,

On behalf of Namita Gokhale, William Dalrymple, and Sanjoy K. Roy, we are delighted to invite you as a speaker to the 11th edition of the ZEE Jaipur Literature Festival to be held from 25th to 29th January 2018.

Hosted at the heritage Diggi Palace, located in the heart of the Pink City of Jaipur, the Festival is among the world’s leading literary events attracting authors, publishers and book lovers from across the world. In 2017, we hosted over 300 speakers in 200 panels and represented over 25 languages, receiving over 3,50,000 footfalls in a span of 5 days.”

Alla har sina mål här i livet. Vissa vill vinna Idol. Andra vill komma in på Läkarlinjen. Jag ville komma till Jaipur Literature Festival.

Läs mer

Under mitt förra besök skrev jag ett reportage för Dagens Nyheter Kultur om Jaipur Literature Festival med rubriken ”Litterär fest och rykande debatt i indiska Jaipur”.