Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hur firar man födelsedag i Indien?

Av Posted on Inga taggar 0

Hur firar man födelsedag i Indien? Svaret är: det beror vem i Indien du frågar. Ett svar du kan få är: vi firar inte alls. Ett annat svar är: vi firar precis som i väst med presenter, tårta och kalas. Ett tredje svar är … så här (som jag var med om hemma hos vänner i Delhi häromåret):

Den unga hinduiska prästen framför mig har hästsvans, höftskynke och mobiltelefon och häller ghee på lågorna från den lilla brasan på vardagsrumsgolvet. Ghee, som är flytande smör, får lågorna att fräsande resa sig med ny kraft.

Röken sticker i ögonen och sveper in soffan med kuddarna och bokhyllan med stereon i ett grått dis. Vidya och Parthiv Shah brukar inte elda på golvet i vardagsrummet. Men idag firar de sin dotter Antaras ettårsdag, enligt den hinduiska kalendern, och ceremonin kräver att prästen gör upp eld. Antara fyller ett år två gånger.

För två veckor sedan firade de den västerländska födelsedagen med tårta och presenter. Idag firar de den hindiuska födelsedagen med rituell eld, böner till Ganesh och välsignelse om ett gott framtida liv för Antara. Prästen låter mer ghee rinna över lågorna som sprakande växer sig högre.

– Symboliskt når lågorna himlen, berättar Vidyas mamma som kommit in i vardagsrummet från lekrummet bredvid tillsammans med Vidyas och Parthivs femåriga son Anant.

Antara sitter i pappas knä på golvet bredvid prästen. Morgonsolen lyser in genom fönstren och kastar ett vackert sidoljus över ceremonin. Prästen doppar fingret i färgpulver och sätter en röd prick i pannan på Parthiv och Antara, som om deltagarna och den ceremoniella rekvisitan vore del av en konstnärlig installation. Han arrangerar en ring av gröna blad i en vid blå skål. Skålen ställer han på en blank plåtbricka fylld med risgryn.

Han lägger en kokosnöt ovanpå bladet i skålen och sticker ner knippen med grässtrån mellan nöten och bladen. Runt plåtfatet lägger han bananer och börjar sedan knåda en deg av gurkmeja och vatten och formar små koner som han ställer på brickan.

Prästen läser böner på sanskrit över lågorna. Parthiv, som har Antara i famnen, gnuggar sig i ögonen.

– Den här pujan [religiösa ceremonin] gör man vid ettårsdagen och nästa gång vid sextioårsdagen, säger Parthiv.

– Hinduiska ettårsdagen är en tradition från en tid då livet inte var lika självklart som idag. Hade man överlevt det första kritiska året måste det firas och hade man blivit så gammal som sextio måste det också firas.

– Det här firandet är egentligen inte typiskt för oss, urskuldrar han sig. Vi är inte särskilt religiösa. Vi gör det mest för svärmor. Hon tycker att det är viktigt. Men jag har inte bjudit några gäster, det blir för dyrt. Dyra familjefester är ett dåligt indiskt arv.

Vidya slår sig ner bredvid Parthiv. Prästen börjar läsa innantill. Vidya och Parthiv repeterar högt och entonigt varje rad. Röken, elden, ramsan – stämningen i vardagsrummet känns väldigt magisk, rituell och högtidlig.

Läs mer om Indien

Mina två reportage/faktaböcker Elefanten som började dansa (Bilda) och Moderna Indien (Alfabeta) är bra om du lära dig mer om indiska samhället, seder, bruk, historia, mat, religion, politik med mera.