Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hurra för Indien som snart fyller 70!

Av Posted on Inga taggar 0

15 augusti är en stor dag för Indien. Landet fyller då 70 år som självständig nation. Samma dag börjar Stockholms kulturfestival som i år har tema Indien. Åh, vad jag ser fram emot att få fira 70-åringen i den svenska huvudstaden med hjälp av indisk kultur, indisk mat och kanske också lite indiska dofter och färger när den indiska basaren öppnar framför kungliga slottet på Skeppsbron.

Schemat för Indienkulturfestivalen 15–20 augusti är fullspäckat med allt från Bollywoodmusikal, klassisk indisk dans och en tablasvirtous till spännande samtal om vart Indien kommer ifrån och vart landet är på väg.

Första dagen (tisdag 15 augusti, bemärkelsedagen) på festivalen är jag själv med i TV4 Nyhetsmorgon klockan 6.45 och pratar med människorättsjuristen Parul Sharma om hur det gått från Indien sedan de brittiska kolonialherrarna begav sig till kajen vid  Gateway to India-triumfbågen i Bombay, gick ombord på sina fartyg och seglade hem för gott.

Samma dag, alltså 15 augusti, fast på kvällen är jag med i ett scensamtal i Kulturhuset. Samtalet börjar kl 19.00 och äger rum i Studion. Förutom jag själv kommer också Henrik Sundbom, författare till aktuella bok ”På Spaning efter det nya Indien” och Sveriges Televisions Indienkorrespondent Malin Mendel Westberg.

Arga feminister eller blida gurus? Det är rubriken för ett scensamtal torsdag 17 augusti kl 17.00 på Hötorgsterrassen. Jag och författaren Julia Wiræeus, aktuell med boken De kallade henne Delhi Braveheart, ska då diskutera bilden av Indien, som det rapporteras därifrån bara en bråkdel av jämfört med USA. Hur skildras Indien av dem som försöker rapportera därifrån? Och hur har bilden av Indien förändrats genom åren? Har blida gurus ersatts av arga feminister? Arrangerar samtalet gör gör Global Bar. Platsen för samtalet, Hötorgsterrassen, är en urban oas i city, belägen mellan Hötorgsskraporna och med uppgång längs en trappa från Vasagatan.

Det är mycket Indien nu. Samma dag som allt detta sker börjar dessutom Air India flyga nonstop från Arlanda till New Delhi. Kort därefter blir det också direktflyg från Köpenhamn till Indien. Läs mer om Air Indias nya direktlinje Sverige–Indien! Det är första gången Sverige får en direkt reguljär flygförbindelse med Indien.

Indien blev självständigt vid midnatt natten mellan 14 och 15 augusti 1947. Landets första premiärminister Jawaharlal Nehru höll då ett tal  där han med retorisk snits sa:
”När midnattstimmen slår, medan världen sover, vaknar Indien till liv och frihet”.

Grattis på 70 årsdagen, Indien! 

Indien kommer till Stockholm

Hela programmet för Stockholms Kulturfestivail med tema Indien hittar du här!