Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Nu är det lättare att få ut indiska kontanter

Av Posted on Inga taggar 0

Köerna till bankomaterna är inte längre så här långa.

Under de nästan tre veckor jag reste runt i Indien i januari blev det lättare och lättare att få ut indiska kontanter i bankomater. Första veckan var det max 4 500 rupier per uttag, kort och dygn som gällde. Och många bankomater var stängda. Sedeltorka!

Men måndagen 16 januari höjde indiska regeringen maxdygnsuttaget till 10 000 rupier. Och antalet stängda bankomater på grund av brist på de nya 500- och 2 000-rupiersedlarna blev färre.

Sista dagarna på landsbygden i Kerala var tillgången på rupier riktigt god.

Samtidigt märkte man att fler och fler småaffärer, budgethotell och enklare restauranger började skaffa sig kortmaskiner så att man kunde betala med bankkort. På det enkla hotellet i byn Chetthy, där jag bodde sista tre nätterna före hemresan 22 januari, hade man precis skaffat sig en Izettledosa för att via mobilen kunna ta betalt med kort.

Allt var i sin linda. Vi var hotellets första kortbetalare någonsin. Först funkade det inte. ”Bara indiska bankkort”, stod det ilsket i betaldosan. Då ringde hotellföreståndaren bankens support och så började kortbetalningarna funka även för utländska kort.

Min prognos är att Indien inom en snar framtid kommer att bli ett av tredje världens föregångsländer när det gäller kortbetalningar, ungefär som Sverige varit i västvärlden.

Läs mer om indiska valutareformen som genomfördes i november.

PS. Release: För den som reser är världen vacker
Ikväll, onsdag 25 jan kl 18-20, är det releasefest för min senaste bok, För den som reser är världen vacker, på Södra Bar i Södra Teatern på Mosebacke i Stockholm. Har du tid och möjlighet, titta gärna förbi, köp en bok till specialpriset 150 kr, drick ett glas, lyssna på mig och förläggaren Pelle Andersson prata om resandet och lyssna på Stellan Walström som sjunger en låt om en regnig taxiresa i en indiska Ambassador.