perochkarta

Vad vet du om Indien? Hur går det för IT-industrin, hur kommunicerar man med indier i affärer och outsorcing, är korna fortfarande heliga, styr kastsystemets indiernas vardag?

Även om du har ett hum är det med tanke på den snabba förändringstakten i världens näst folkrikaste land risk för att dina kunskaper är otidsenliga.

Dags för en uppdatering! Boka ett föredrag med bildspel om det moderna Indien av en av Sveriges mest erfarna Indienjournalister.

Per J Andersson reste till Indien första gången 1983. Sedan dess har han återvänt praktiskt taget varje år och också bott i Bombay och jobbat för nyhetsbyrån TT och flera svenska tidningar. Han medverkar regelbundet med kommentarer om frågor som rör Indien i bland annat Sveriges Television, Sveriges Radio och Dagens Nyheter.

1987 var han med och grundade resetidningen Vagabond, där han fortfarande är redaktör och skriver reportage om Indien och andra länder. Han anlitas också av redaktioner som Indienexpert och föreläser regelbundet om Indien på mässor, skolor och bibliotek och för företag och studieförbund.

Per har skrivit fem böcker om Indien, de senaste heter Moderna Indien (Alfabeta 2006), Indien – elefanten som började dansa (Bilda förlag, 2007), Indien – personlig guide (Vagabond, 2013) och New Delhi–Borås (Forum, 2013), som hittills översatts till tolv språk (i Tyskland låg den tvåa på försäljningstopplistan i över ett år, i februari-mars 2017 kom boken ut på engelska i Storbritannien, USA, Indien och Australien – och snart ska boken dessutom filmatiseras). Per driver också Sveriges enda renodlade Indienblogg. Hans senaste bok, För den som reser är välden vacker (Ordfront 2017) är en filosofisk betraktelse över resandet i allmänhet, hans egna resor och andras resor.

Våren 2019 kommer hans nya Indienbok. Först på tyska med titeln Vom Elefanten, der das Tanzen lernte – mit Rucksack durch Indien, och senare, förmodligen hösten 2020, också på svenska. I september 2019 kommer hans reportage- och essäbok om tågresandet dåtid, nutid och framtid på Ordfront förlag.

Indienbocker av Per

Några pressröster om Pers Indienböcker:

Om New Delhi-Borås:

”En osannolik, fantastisk berättelse med ett lyckligt slut. Det är inte så konstigt att två filmbolag i Bollywood och Hollywood nu kämpar om filmrättigheterna till detta märkliga levnadsöde.” (Betyg 4 av 5)
AFTONBLADET

”Pikej är en hjälte att ta till sitt hjärta.”
SYDSVENSKAN

”Pikejs levnadsberättelse har allt som krävs för en verklighetsbaserad bladvändare.”
SVENSKA DAGBLADET

”Den här historien får mig att tro på människans godhet och kärlekens inneboende kraft.” (Betyg 4 av 5)
LITTERATURMAGAZINET

”… ju mer jag läser fångas jag upp av denna oemotståndliga berättelse som är mycket läsvärd.”
ÖSTGÖTA CORRESPONDENTEN

”Jag är otroligt fascinerad av denna fantastiska man som berättat otroliga historier … En sann inspiration!”
VARBERGS POSTEN

”Av allt att döma är historien sann och framstår i journalisten och Indienkännaren Per J Anderssons tilltalande tolkning som inkännande, samhällsinformativ och vagabonderande händelserik … En avslutande bildsekvens summerar denna fantastiska saga ur verkliga livet.”
BIBLIOTEKSTJÄNST

”Hjärtknipande varm (och härligt nog helt sann) lovestory om indiske Pikej och svenska Lotta, vars öde beseglades av en indisk astrolog redan när Pikej var ung.”
METRO

”… en hisnande kärlekshistoria, en sannsaga … Men den ger läsaren mycket mer än äventyrlig romantik – en fascinerande inblick i indiskt vardagsliv.”
JÖNKÖPINGS-POSTEN

”En charmig historia”
NERIKES ALLEHANDA

”En bok man blir glad av. Man får dessutom lära sig mycket om Indien.”
ALINGSÅS TIDNING

”Om någon hade gjort en film om en indisk kille som cyklar från New Dehli till Borås för att gifta sig med en svensk tjej hade denna film säkert blivit avfärdad som långsökt och orealistisk. Mer orealistisk än berättelsen om Pi där en indisk kille överlever på en flotte med en tiger. Men New Delhi -Borås är en alldeles sann saga. Underrubriken är “Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige”. En feel-good historia som får Slumdog Millionaireatt ligga i lä. Per J Anderson, journalist, Indienkännare och grundare till resemagasinet Vagabond, har skrivit många böcker om Indien, och med denna sannsaga har han hittat en verklig guldåder.”
TIDNINGEN KULTUREN

Om Moderna Indien:

”Moderna Indien fördjupar, komplicerar och gör världen större, dessutom på en tät och rapp prosa – vad mer kan man begära av en reportagebok?”
GLÖTEBORGS-POSTEN

”Per J Andersson har skrivit en fängslande bok om det moderna Indien.”
DAGENS NYHETER

”Denna pärla som beskriver Indien. […] Det vackra språket med både nya och redan bekanta liknelser lotsar mig än hit, än dit, sida för sida.”
TIDNINGEN KULTUREN

”Han har medvetet tagit ett steg från det renodlade resereportaget – det som alltid innefattar elefantsafari, shopping eller stränder – till utrikeskorrespondentens möjligheter och lust att lyfta på den saffransgyllene väven, blottlägga vad som göms under ytan. Fakta och öden, sida vid sida.”
VLT

Om För den som reser är världen vacker:

”Plötsligt börjar benen rycka av vandringsbegär i läsfåtöljen och hjärtat fyllas av längtan till fjärran horisonter. Farlig läsning för den stabilt bosatta – men ändå underbart.”
Kenneth Gysing, Femina (Betyg 5 av 5)

”Den som bara läser tidningar blir lätt misantrop, konstaterar författaren. Det är ju bara elände överallt. Res ut och kolla själv! Med nya möten, miljöer och upp­levelser krymper världen utan att förlora sin magi. Långt borta kan bli försvinnande nära.”
Jan Eklund, Dagens Nyheter

”I Per J Anderssons nya verk För den som reser är världen vacker förekommer både liftare och vandrare samt allsköns schatteringar av andra otyglade vagabonder. Boken är en inspirerande och tankeväckande blandning av reseskildring och essäer om resandet ur olika perspektiv.”
Johan Werkmäster, Göteborgs-Posten

Per i media

Här är en liten film på några minuter om New Delhi–Borås-boken. In English! 

Lyssna på intervju i P1 Morgon och se intervju i SVT:s Go’kväll om Pers senaste bok, För den som reser är världen vacker:

Se intervju med Per om New Delhi-Borås i SVT:s En bok, en författare.

Här kan du se en hel föreläsning om Indien som Per höll på Kunskapsdagarna i Västerås och som filmades och sändes av UR.

Boka ett Indienföredrag för personalen, kunderna eller ledningsgruppen.

Kontakt:

Per J Andersson
Tel 070-653 50 82
Mail per@vagabond.se