Föredrag om Indien

Vad vet du om Indien? Hur går det för IT-industrin, hur kommunicerar man med indier i affärer och outsorcing, är korna fortfarande heliga, styr kastsystemets indiernas vardag?

Även om du har ett hum är det med tanke på den snabba förändringstakten i världens näst folkrikaste land risk för att dina kunskaper är otidsenliga.

Dags för en uppdatering! Boka ett föredrag med bildspel om det moderna Indien av en av Sveriges mest erfarna Indienjournalister.

Per J Andersson reste till Indien första gången 1983. Sedan dess har han återvänt praktiskt taget varje år och också bott i Bombay och jobbat för nyhetsbyrån TT och flera svenska tidningar. Han medverkar regelbundet med kommentarer om frågor som rör Indien i bland annat Sveriges Television, Sveriges Radio och Dagens Nyheter.

1987 var han med och grundade resetidningen Vagabond, där han fortfarande är redaktör och skriver reportage om Indien och andra länder. Han anlitas också av redaktioner som Indienexpert och föreläser regelbundet om Indien på mässor, skolor och bibliotek och för företag och studieförbund.

Per har skrivit fem böcker om Indien, de senaste heter Moderna Indien (Alfabeta 2006), Indien – elefanten som började dansa (Bilda förlag, 2007), Indien – personlig guide (Vagabond, 2013) och New Delhi–Borås (Forum, 2013), som hittills översatts till tolv språk (i Tyskland låg den tvåa på försäljningstopplistan i över ett år, i februari-mars 2017 kom boken ut på engelska i Storbritannien, USA, Indien och Australien – och snart ska boken dessutom filmatiseras). Per driver också Sveriges enda renodlade Indienblogg. Hans senaste bok, För den som reser är välden vacker (Ordfront 2017) är en filosofisk betraktelse över resandet i allmänhet, hans egna resor och andras resor – en bok som sålts till Tyskland och Japan.

Våren 2019 kom hans nya Indienbok. Först på tyska med titeln Vom Elefanten, der das Tanzen lernte – mit Rucksack durch Indien. Våren 2020 kommer den på nederländska (Waar olifanten dansen) och senare, troligtvis under 2021, också på svenska.

I september 2019 kom hans reportage- och essäbok Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden på Ordfront förlag. Under 2020 kommer Ta tåget ut på tyska (med titeln Vom Schweden der den zug nahm) och italienska.

Indienbocker av Per

Pressröster om Pers Indienböcker:

Om New Delhi-Borås:

”En osannolik, fantastisk berättelse med ett lyckligt slut. Det är inte så konstigt att två filmbolag i Bollywood och Hollywood nu kämpar om filmrättigheterna till detta märkliga levnadsöde.” (Betyg 4 av 5)
AFTONBLADET

”Pikej är en hjälte att ta till sitt hjärta.”
SYDSVENSKAN

”Pikejs levnadsberättelse har allt som krävs för en verklighetsbaserad bladvändare.”
SVENSKA DAGBLADET

”Den här historien får mig att tro på människans godhet och kärlekens inneboende kraft.” (Betyg 4 av 5)
LITTERATURMAGAZINET

”… ju mer jag läser fångas jag upp av denna oemotståndliga berättelse som är mycket läsvärd.”
ÖSTGÖTA CORRESPONDENTEN

”Jag är otroligt fascinerad av denna fantastiska man som berättat otroliga historier … En sann inspiration!”
VARBERGS POSTEN

”Av allt att döma är historien sann och framstår i journalisten och Indienkännaren Per J Anderssons tilltalande tolkning som inkännande, samhällsinformativ och vagabonderande händelserik … En avslutande bildsekvens summerar denna fantastiska saga ur verkliga livet.”
BIBLIOTEKSTJÄNST

”Hjärtknipande varm (och härligt nog helt sann) lovestory om indiske Pikej och svenska Lotta, vars öde beseglades av en indisk astrolog redan när Pikej var ung.”
METRO

”… en hisnande kärlekshistoria, en sannsaga … Men den ger läsaren mycket mer än äventyrlig romantik – en fascinerande inblick i indiskt vardagsliv.”
JÖNKÖPINGS-POSTEN

”En charmig historia”
NERIKES ALLEHANDA

”En bok man blir glad av. Man får dessutom lära sig mycket om Indien.”
ALINGSÅS TIDNING

”Om någon hade gjort en film om en indisk kille som cyklar från New Dehli till Borås för att gifta sig med en svensk tjej hade denna film säkert blivit avfärdad som långsökt och orealistisk. Mer orealistisk än berättelsen om Pi där en indisk kille överlever på en flotte med en tiger. Men New Delhi -Borås är en alldeles sann saga. Underrubriken är “Den osannolika berättelsen om indiern som cyklade till kärleken i Sverige”. En feel-good historia som får Slumdog Millionaireatt ligga i lä. Per J Anderson, journalist, Indienkännare och grundare till resemagasinet Vagabond, har skrivit många böcker om Indien, och med denna sannsaga har han hittat en verklig guldåder.”
TIDNINGEN KULTUREN

Om Moderna Indien:

”Moderna Indien fördjupar, komplicerar och gör världen större, dessutom på en tät och rapp prosa – vad mer kan man begära av en reportagebok?”
GLÖTEBORGS-POSTEN

”Per J Andersson har skrivit en fängslande bok om det moderna Indien.”
DAGENS NYHETER

”Denna pärla som beskriver Indien. […] Det vackra språket med både nya och redan bekanta liknelser lotsar mig än hit, än dit, sida för sida.”
TIDNINGEN KULTUREN

”Han har medvetet tagit ett steg från det renodlade resereportaget – det som alltid innefattar elefantsafari, shopping eller stränder – till utrikeskorrespondentens möjligheter och lust att lyfta på den saffransgyllene väven, blottlägga vad som göms under ytan. Fakta och öden, sida vid sida.”
VLT

Om För den som reser är världen vacker:

”Plötsligt börjar benen rycka av vandringsbegär i läsfåtöljen och hjärtat fyllas av längtan till fjärran horisonter. Farlig läsning för den stabilt bosatta – men ändå underbart.”
Kenneth Gysing, Femina (Betyg 5 av 5)

”Den som bara läser tidningar blir lätt misantrop, konstaterar författaren. Det är ju bara elände överallt. Res ut och kolla själv! Med nya möten, miljöer och upp­levelser krymper världen utan att förlora sin magi. Långt borta kan bli försvinnande nära.”
Jan Eklund, Dagens Nyheter

”I Per J Anderssons nya verk För den som reser är världen vacker förekommer både liftare och vandrare samt allsköns schatteringar av andra otyglade vagabonder. Boken är en inspirerande och tankeväckande blandning av reseskildring och essäer om resandet ur olika perspektiv.”
Johan Werkmäster, Göteborgs-Posten

Boka ett föredrag för biblioteksbesökarna, eleverna, personalen, kunderna eller ledningsgruppen.

Kontakt:

Per J Andersson
Tel 070-653 50 82
Mail per@vagabond.se

Ta tåget har hittills kommit ut på svenska. 2020 kommer den också på tyska och italienska.

Föredrag om tågresandet

Ta tåget genom historien, samtiden och in i framtiden. Per J Andersson, grundare av resetidningen Vagabond, författare och aktuell med Ta tåget, en ny bok om tågresande runt om i världen, berättar om tågens förändrade image genom historien: från bullrande fridstörare till klimatsmart alternativ som ger hopp om framtiden. Han ger också konkreta tips på vackra tågresor såväl i Europa som i resten av världen och visar bilder från spektakulära resor på räls. Och så spår han hur vi åker på semester i framtiden.

”Passagerare stod tätt packade i mittgången. Under fötterna krasade jordnötsskal och vita plastmuggar som nyss innehållit sött mjölkte. Jag lutade mig farligt ut genom dörröppningen. Håret fladdrade, jag blundade, njöt, tittade, blev bedårad. Dopaminpåslag: högt.”

Som hängiven resenär sedan tidigt 1980-tal var Per tidig med att vurma för tågresandet, redan före debatten om utsläpp från flyget. Tåget blev senare lösningen för både hans klimatångest och hans intensiva resebegär. Nu har tiden hunnit ikapp!

I Ta tåget färdas vi från de tidiga järnvägarna till höghastighetstågens revolution. Följ med på Polarexpressen, Orientexpressen och Alpexpressen, på långsamma indiska tåg med blommande sällskapsliv och på räls tvärsöver USA.

Det är en personlig bok som samtidigt närgånget granskar huvudproblemet: Varför har de statliga monopolen inte hängt med i utvecklingen, när spåren, tågen och framtiden redan är här? Och varför har det varit så krångligt att boka utlandsbiljetter? Boken är en hoppfull uppmaning att inte sluta resa, tvärtom – men göra det hållbart.

Pressröster om Ta tåget – på spåret genom historien, samtiden och framtiden:

”Per J Andersson är en av våra allra bästa resejournalister … Ta tåget är en personlig kärleksförklaring till tågresandet. Tåget får reseromantikern inom honom att gå igång på allvar. På tåget känns ju förflyttningen på ett helt annat sätt. ”Ta tåget” är en välskriven och tankeväckande redogörelse för tågets historia, men också för dess samtid och framtid. Och den erbjuder också handfasta tips på roliga tågfärder i olika delar av världen.”

Litteraturkritikern Yukiko Duke i hennes egen Youtube-kanal med bokrecensioner.

”Det är en informativ och underhållande bok om att åka tåg i Sverige och världen. Vi får veta en hel del tåghistoria, vi får glimtar av alla de tågresor som Andersson har företagit sig runtom i världen, vi får uppmanande beskrivningar av det som just nu sker av tågutbyggnad och i tågpolitiken, vi får rentav ett ”Järnvägsmanifest”: ”Vi vill besjunga kärleken till rälsen, förtrogenheten med loket och oförvägenheten i det fria, smidiga och obundna tågresandet.” Andersson ger här det 100 år gamla ”futuristiska manifestet” samtida relevans.”

Arne Melberg, professor i litteraturvetenskap i Oslo, i Svenska Dagbladet

”… lättläst, mycket målande och medryckande. Både inledningsvis och i varje kapitel låter författaren påfallande ofta tanken flyga fritt, på ett välinformerat plan, trevligt och personligt, och med många tankeväckande reflektioner kring bl.a. kultur, historia och teknisk utveckling.”

Anders Weidung, Bibliotekstänst (BTJ)

”… mycket initierade skildringar av att resa ut i världen med tåg … Per J Andersson [har] gjort ett gediget arbete. Läs hans bok i höstmörkret och du kommer snart att börja planera nya tågresor ut i värden.”

Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, på Facebook

”… läsaren [får] förutom att följa med på hans personliga reseäventyr genom Europa, Asien och USA även veta mer om hur tågens utveckling har påverkat samhällets utveckling.”

Maria Björkman, Vestmanlands Läns Tidning

Författare, journalisten och tågentusiasten Per J Andersson berättar om tågets spännande historia från de första järnvägarna till dagens höghastighetståg, med roliga utvikningar kring tåglinjer som Orientexpressen och Polarexpressen – plus massor av konkreta tips för tågresenären”.

Niklas Sessler, Expressen

”… en serie reseskildringar om de vackraste och mest spännande tågresorna i världen.”

Per-Ola Ohlsson, Hemmets Journal

”På drygt 300 sidor hinner resemagasinet Vagabonds grundare Per J Andersson behandla allt från Orientexpressen till framtidens resande, tåg som maktfaktor och samspelet som krävs för att bädda sängarna i en trång nattvagnskupé.”

Jennie Hill Sjöqvist, Mariestads Tidning

”I över ett sekel har sedan idén om det soliga paradiset, ett tropiskt nirvana, klonats till nya platser, nya stränder. Nu börjar drömmen, för många av de nordeuropéer som kanske närt den starkast, utmanas av klimatkrisen. Bilden av den lyckliga familjen vid det turkosa havet börjar få en sorgkant. Och resejournalister som Per J Andersson har insett att de måste omgruppera. Andersson skriver att han nu vill: ’Sakta men säkert vrida drömmen ett halvt varv så att den fortfarande handlar om det avundsvärda i att resa och möta andra kulturer, men att det inte längre är coolt att ta sig ut i världen med flyg’. Han vill vara med och justera de sociala normer som styr våra resor. Detta ska ske med ’fler imageskapande bilder i researtiklar och annonser på avundsvärt lyckliga familjer ombord på tåg på väg ut i världen’.”

Peter Fällmar Andersson, Sydsvenska Dagbladet

Boka ett föredrag för biblioteksbesökarna, eleverna, personalen, kunderna eller ledningsgruppen.

Kontakt:

Per J Andersson
Tel 070-653 50 82
Mail per@vagabond.se

Per är ofta gäst i olika radio- och tv-program för att kommentera frågor som har att göras med med resande och turism i allmänhet och Indien, tågresor och hållbart resande i synnerhet. Här i SVT:s Morgonstudio.