Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Efter våldtäkten

92055752.jpg
Sexualbrotten är trots allt färre i Indien än i väst. Foto: Thinkstock

Gruppväldtäkten på en indisk fotojournalist i Mumbai (Bombay) i förra veckan har upprört hela Indien. Den folkliga vreden från i vintras har återuppväckts. Då demonstrerade tiotusentals kvinnor – och män – mot det patriarkala samhället efter en gruppvåldtäkt på en indisk student i New Delhi. Den här gången är protesterna lugnare. Men ilskan är nog densamma. Kanske börjar indierna bli luttrade inför dessa svarta rubriker om hemska sexualbrott.

Då sa många att i New Delhi kan tonen ibland vara aggressiv mot kvinnor som rör sig ute på kvällen och natten,

Bombay take away

Malin_barnen.jpg
Malin Mendel Westberg med sina barn vid en sockerrörsjuicekiosk i Bombay.

Varför äter indierna som de gör? Varför är det så mycket starka kryddor i maten och varför vägrar hinduer att äta nötkött, muslimer att äta fläskkött och jainister grönsaker som växt under jorden, som lök och potatis?

Malin Mendel Westbergs nya bok, Bombay take away, är ingen kokbok, det är en reportagebok om matens betydelse för indierna och det indiska samhället. Men varje kapitel avslutas med ett recept, så lite konkret matinspiration får man på köpet. Men här finns inte bara recept på finmat,

Svensk-indisk kärlek mot alla odds

1. PK_Lotta_Lodi.jpg
Pikej med sin älskade Lotta i New Delhi 1975.

I våras kom min bok New Delhi–Borås som handlar om Pikej som växer upp i Indiens djungel, flyttar till huvudstaden, går konstskola och blir kär i en svensk flicka. Hans käresta åker hem och Pikej lämnas olycklig kvar. Eftersom han inte har råd med flygbiljett köper han en cykel – och börjar trampa västerut, över Hindukush berg, genom Irans öknar och Turkiets stäpper; allt för att återförenas med den han älskar mest som bor i en stad han aldrig hört talats om tidigare. Borås.

Passa på att skaffa dig ett ex av boken innan den säljer slut.

Lyxstånd på gatan

Indiskgatumat
Cajeton D. Souza serverar bl a vällagad Chicken Tikka för 40 rupier (cirka 6 kronor). Bilden från Goa No Limits sajt.

Före detta chefskocken på Hilton i Kuwait går tillbaka till rötterna och öppnar gatustånd med närodlat vid risåkern i Goa. Du hittar det enkla matståndet i Calangute, i gaturkorsningen till vägen norrut mot Anjuna och Arambol.

Här äter du Hiltonmat för mindre än 14 kronor per rätt.

Läs mer om projektet här på Go No Limits sajt.

Mysteriet med den bördiga slätten

Av Posted on Inga taggar 0

155682208.jpg
Torka i Niranjana-floden, ett av Ganges biflöden. Foto: Thinkstock

Det nordindiska slättlandet runt floderna Indus, Ganges och Brahmaputra skulle kunna vara jordens politiska och ekonomiska centrum. Under mänsklighetens historia fram till förra seklet har nästan alltid en femtedel av världens befolkning bott här på de tjocka lagren av bördigt flodsediment. Här och i dess närhet såg några av mänsklighetens första jordbruk dagens ljus, har flera världsreligioner fötts och några av historiens mäktigaste imperier regerat.

Ändå är slättlandet som bevattnas av regelbundna sommarmonsunregn och kopiösa mängder smältvatten från världens högsta bergskedja en problemfylld region. Här finns världens största anhopning av absolut fattiga,

Midnattsbarnen fyller 30

Av Posted on Inga taggar 0

Midnattsbarnen_film
Midnattsbarnen – the movie.

15 augusti, på Indiens 66e självständighetsdag, är det prick 30 år sedan Salman Rushdies roman Midnattsbarnen kom ut i svensk översättning. I fjol kom filmen som bygger på romanen. Den har haft premiär i Indien, i USA och i flera länder i Europa, men märkligt nog ännu inte i Sverige. Kommer den hit överhuvudtaget? undrar man.

När Rushdie gav ut Midnattsbarnen fick en ny generation i väst upp ögonen för indisk litteratur. Läsaren möter en brokig och färgrik värld på en sprudlande prosa full av liknelser och ordvrängningar och med en handling som blandar övernaturliga inslag med realism och politisk satir.

Krig i familjen

Av Posted on Inga taggar 0

mahabharata_Peter-Brook.jpg
Mahabharata i regissören Peter Brooks version.

Striden mellan de två brödrasläktena Kaurava och Pandava om kungadömet Hastinapura är het och intensiv. Fejden kulminerar på slagfältet Kurukshetra – 16 mil nordväst om dagens New Delhi – där Pandavasläkten segrar. Allt detta skildras i det väldiga diktverket Mahabharata, skrivet århundraden runt Kristus och fortfarande världens mest omfattande litterära verk. Det är skrivet på sanskrit i 18 delar och består av 90 000 dubbelverser, vilket innebär det att är tre gånger längre än Odyssén och Iliaden tillsammans och fyra gånger längre än Bibeln.

Mahabharata berättades muntligt innan det skrevs ner,

Global curry

Av Posted on Inga taggar 0

spiskummin.jpg
Spiskummin. Fanns inte i Icas och Konsums krydhyllor 1982.

Inte indisk mat del 6: Indisk mat är större än Indien. Över hela världen gör den sitt segertåg. Indisk mat utvecklas hela tiden i miljoner hem och restaurangkök i Indien och bland emigrerade indier i resten av världen.

I Storbritannien finns det sedan 1960-talet mattraditioner som utvecklats av sydasiater i exil, precis som kinesiska kockar i San Francisco uppfann den amerikansk-kinesiska rätten chop suey.

Balti kallas ett kök som utvecklades av indiska restauranger i Birmingham i början av 1980-talet. Namnet kommer från den stora wokliknande pannan maten tillagas i och bygger på traditionella recept från Punjab.

Indian fast food

Av Posted on Inga taggar 0

indisksnabbmat2.jpg

Inte indisk mat del 5: Långt innan amerikansk snabbmat nådde de indiska storstäderna på 1990-talet fanns en utvecklad och sofistikerad snabbmatskultur i Indien. Exempelvis går det i Bombay 0,1 McDonalds-restaurang per hundratusen invånare, att jämföra med 3,2 per hundratusen i Storstockholm. Den indiska snabbmaten har behållit sin starka ställning. Västerländska hamburgerkedjor, som i Indien inte serverar nötkött av hänsyn till ortodoxa hinduer, har mest blivit exotiska undantag för den övre medelklassens barn i de allra största städerna.

Utanför varenda arbetsplats, skola, i varje gatuhörn och längs varenda landsväg steks, kokas och bakas det från gryning till skymning.

Indiskt matuniversum

Av Posted on Inga taggar 0

Chettinadmat.jpg
Mat från Chettinad.

Inte indisk mat del 4: Indisk mat är uppdelad i en mängd kök som var och en står på egna ben. Ofta är köken döpta efter delstaterna eller regionerna där de hör hemma. Ibland har en stad fått ge namn åt en typ av mat. Lastbilschaufförerna lockas av vägkrogarnas, dhabas, skyltning för Bombay meals, Ahmedabad meals eller Madras meals. På en traditionell dhaba sitter man på en repsäng, charpoy i skuggan av ett träd och äter sitt meal, som brukar bestå av ett stort lass ris, ett antal platta bröd och olika röror och såser med grönsaker,