Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Jul på en Söderhavsö!

Det är ju snart julafton härhemma – överfulla affärer och många stressade människor. Själv njuter jag av stillhet i en liten fiskeby vid havet, sluter ögonen och är i drömmen tillbaka på Vanuatu Islands i Söderhavet – världens lyckligaste land. Kritvita stränder som är alldeles ens egna – inte en människa, turkosblått hav, frodig grönska, exotiska fiskar så nära att man kan klappa dem när man snorklar. Maten med fiskar så färska att de nästan fortfarande simmar eller nystekt ekologisk kyckling från ön. Över hela ön vilar ett lyckligt, varmt leende och ingen annanstans har jag hört orden – ”no worries” uttalas så ofta. Tempot är lugnt och julstressen är avlägsen.

Hur firar man jul på Vanuatu Islands? I stillhet med nära och kära. Familjen omfattar många – avlägsna släktingar är också familj och många öbor menar att lyckan bland annat beror på den varma gemenskapen. Ingen är ensam.

Julmorgonen inleds med att man tillsammans går i kyrkan. Kyrkan är viktig för Vanuatuborna. Resten av dagen tillbringar man tillsammans med sina nära. Julmiddagen är ofta picnic gärna på stranden. Grillad fisk eller kyckling med riven manioc (en sorts potatisliknande grönsak) och bananer, som smakar ganska olikt dem vi har härhemma. Just nu är det ananas- och mangosäsong och det är bara att sträcka ut handen så har man mat i munnen. Här behöver ingen svälta trots att det efter våra mått mätt är ett fattigt land.

Inne i Port Vila, huvudstaden, kan man ståta med några upplysta träd och det finns julträd lite här och var. Enkla och utan överdrivet glitter. Den lugna behagliga stämingen , bekymra er inte utan ta det lugnt, vilar kvar över julen och året om. Stress tycks vara fullständigt okänt.

Stort tack till Pascalle på Eratap för fina julbilder!

Sluter mina ögon igen och har redan börjat spara för att komma tillbaka – en del av mitt hjärta glömde jag kvar på Vanuatu Islands och det måste jag klart hämta hem!

Xmas tree 14.jpg

Julträdet på Eratap Resort!

Xmas decorations 14 - flying fox.jpg

Juldekoration, i form av en fladdermus, handgjord i den lilla byn Eratap!

Xmas decorations 2014.jpg

Fler vackra julprydnader.

IMG_4349.JPG

Kyrkan i Eratap Village

IMG_4885.JPG

Alldeles egna stränder!

IMG_4851.JPG

Några av alla härliga människor ¨på Eratap Village Resort1