Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Apulien och Kalabrien – ett helt annat Italien

Italien är helt klart en favorit bland mina resmål och jag har varit där många gånger. Mest i norr med jobb, men också bilat från Sverige genom Italien (ja det är motorväg hela vägen – om man vill ta sig snabbt fram), tagit färjan till Messina och njutit av Sicilien. Tänkte berätta om ett par stopp i Puglia (Apulien) och Kalabrien, underbara regioner i södra Italien. Inte en svensk så långt ögat når. Nej, här turistar framförallt italienarna själva och åker man till exempel i juni finns det knappast några turister alls och man får mycket bra kontakt med den trevliga lokalbefolkningen. Kristallklart vatten, härlig syditaliensk atmosfär, vänliga och öppna människor, ja här kan man stanna länge.

Det känns så lantligt och annorlunda när vi styr bilen mot Alberobello – en av de märkligare städerna i Italien. Det är som att flyttas långt tillbaka i tiden. Vi parkerar bilen på det lilla torget och beger oss för att leta upp vårt hotell, som ska ligga i ett alldeles äkta trullihus. Trullihusen liknar inte några andra, konformade med vitkalkade väggar. Vi checkar in på hotell Trullidea (namnet låter lite som ett skämt). Det är varmt, men trots att hotellet saknar AC är det svalt och skönt inne i rummet. De tjocka stenväggarna stänger ute hettan på ett föredömligt sätt. Ut för att se oss omkring i denna charmiga lilla by, UNESCO skyddad. Mysiga kaféer, trevliga restauranger och små souveniraffärer ligger lite här och var, men jag kan inte hjälpa att det hela känns nästan overkligt, som att befinna sig i en liten stad för hobbits eller några andra sagofigurer. Mycket speciellt och mycket charmigt.

Vi stannar ett par dagar innan vi styr vidare mot Kalabrien som tar oss med storm. Underbart, verkligt i allra högsta grad. Fattigare än sina kusiner i norr, men vilken härlig och öppen stämning. Vi ska bo några dagar på Fattoria il Borghetto i Isola Capo Rizzuto, en liten kommun med ca 15 000 invånare. Vi hälsas som om vi vore nära vänner eller släktingar. Tjejen i receptionen har varit inne och tittat på min hemsida www.tollgerdt.se och vet ”allt” om mig. Hettan slår emot oss, men i rummet är det svalt och mörkt. Fönsterluckorna är neddragna och öppnas upp först när solen börjar går ner. Då vaknar allt till liv. Vilken miljö, poolen, dofterna, en lantlig stillhet, olivlundar och vinodlingar. Lägg till detta en helt fantastisk restaurang och vi skulle kunna stanna i veckor i detta lilla paradis. Fattorian ligger mitt ute på landet, men det inte långt till byns livfulla kaféer.

Adriatiska Havet, varmt, mjukt och salt, är nära. Färgerna skiftar från blåaste blått till turkost och smaragdgrönt. En liten bit från vårt lilla paradis ligger den mycket charmiga staden, Crotone, kallad Pythagoras stad med flera tusen åriga anor. Historiens vingslag känns överallt, gamla kyrkor, ruiner och minnen, men också en i allra högsta grad levande och livfull stad. Pinjeträden skänker behaglig skugga. Marknadsstånd, mysiga affärer, kaféer och små trattorior för lunch gör att vi gärna återkommer gång på gång till denna lilla pärla som också bjuder på jättefina stränder.

Det pampiga slottet eller borgen som ligger längst ut på Capo di Rizzuto är spännande och garanterat turistfritt om man undviker slutet av juli fram till början av september då italienarna själva njuter av sitt vackra land. Karl V lät bygga detta storslagna slott som i dag inrymmer ett Arkeologiskt Museum med oersättliga skatter. Ja det finns så mycket mera att se, men för vår del börjar det bli dags att köra vidare för att lasta ombord bilen på färjan till Messina.

PICT2802.JPG

Alberobello med sina mysiga och mycket speciella hus

PICT2801.JPG

De typiska trullihusen – i hela den gamla delen av Alberobello dominerar dessa hus totalt

PICT2805.JPG

Fattoria il Borghetto i Kalabrien – en pärla utöver det vanliga.

PICT2811.JPG

Il Castello – slottet får man inte missa.

PICT2824.JPG

Härliga Crotone erbjuder mysiga affärer, trattorior, kaféer och stränder.