Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Berlin – en stad som berör – historiens vingslag känns överallt!

Är fjärran från en Berlinkännare, men älskar den staden. En härlig avslappnad mix av historia, konst, kultur och trender. Inte konstigt att denna metropol lockar alla sorters människor, kulturarbetare och avantgarde designers, men också finansmän, kapital och politiker.

Är i Berlin lite då och då och en långhelg där berör på så många olika sätt. Historien så klart – Muren och de svarta åren från 2:a världskriget. Kommer aldrig att glömma förra sommaren då vi av en slump, bland alla fina små gårdar i Hackesche Höfe, kom in på Otto Weidts borstfabrik. Här gömde och räddade han ett otal judar under kriget. Ofattbart att det bara gick och vilka modiga människor det finns.Dessa små gårdar – alla olika – ligger i Mitte. Min absoluta favorit i Berlin. Finns flera andra fina delar som Prenzlauerberg, Friedrichshain och så klart även gamla Västberlin. Mitte är på många sätt det historiska Berlin och området kring Alexanderplatz fascinerar. Spårvagnarna rullar lugnt förbi och plötsligt känns 4 miljonersstaden mera som en småstad. Här ligger trevliga små kneipe där man kan dricka en god Berlinöl. Själva Alexanderplatz med TV tornet och mycket annat är en sevärdhet i sig. Varma försommardagar hänger massor av människor runt fontänen som ger en förnimmelse av svalka.

Brukar bo på Lux 11 – ett intressant och bra designhotell och allra mest spännande är kanske att det utgjorde en del av Stasis högkvarter under Berlins delade era. Inte svårt att föreställa sig avlyssning och viskanden i väggarna. I dag dock glatt och trevligt och vägg i vägg har de har ett förtjusande ekologisk frukostkafé, Type Hype, som också är en mycket trevlig liten affär.

Mitte har i dag blivit chickt och lite trendigt, men själv känner jag historiens vingslag överallt. Kafé Mitte på Weinmasterstrasse är helt underbart och ett stenkast därifrån ligger absintbaren – nej, jag brukar inte prova, men visst är det läckert. Kvarteret är numera en intressant blandning av lyxbutiker, nya designers och små spännande udda butiker. Vad sägs om en hel affär fylld med all världens pärlor eller den vietnamesiska restaurangen, Chén Chè som får en att känna sig förflyttad till Vietnam. Har aldrig druckit så gott vietnamesiskt kaffe utanför Vietnam. Går man i stället mot Rosa Luxemburg Platz blandas trevliga små kneipe med flotta affärer som döljer sig bakom slitna fasader. Känner att jag kan skriva hur mycket som helst så det bir mera Berlin i nästa inlägg.

IMG_2291_web.jpg

Kafé Mitte – här träffar man garanterat en massa spännande människor!

IMG_2302_web.jpg

Absintbaren på samma gata – Weinmasterstrasse!

IMG_2306_web.jpg

Mysig Berlinfrukost!

IMG_2334_web.jpg

Bakom den slitna fasaden döljer sig urläckra no 74 Adidas!