Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Berlin -till fots från Rosa Luxemburg Platz till Brandenburger Tor

Att börja dagen med frukost på något av de trevliga små kaféer som ligger längs Rosa Luxemburg Strasse får mig att känna mig lite som berlinare. Sitta där med en kaffe och titta på folk är ett spännande och billigt nöje. Här blommar verkligen individualismen och olika personligheter får vara precis den de vill vara. Folkets Teater på Rosa Luxemburg Platz rymmer modern historia. Blundar och försöker föreställa mig en teaterafton där innan Muren föll. Känner en kall vind, öppnar ögonen, kisar mot solen och är glad att ett delat Berlin är ett minne blott. Skyndar ner mot Alexanderplatz. En gång Östberlins stolthet med sin moderna arkitektur och fortfarande är det spännande att flanera där. Ofta lång kö för att åka upp i TV tornet, men väl uppe får man lön för mödan. Ett roterande kafé med storslagen utsikt över Berlin och man får en uppfattning om hur gigantisk staden är till sin yta. Långt borta skymtar Tiergarten – en gång Västberlins ”lunga”.

Så är vi ute på en av världens paradgator, Unter den Linden, som anlades redan på 1600-talet. Otaliga är de filmer där Unter den Linden visats upp. Dess historia rymmer elegans, men också fasa och skräck. Här ligger de tätt, sevärdheterna. En favorit är Domen där man kan klättra upp för en massa trappor och blicka ut över Berlin (utan köer). Nu kan det vara lagom att ta en kaffe eller kanske en öl? Kaféet på andra sidan floden Spree bjuder på en vacker utsikt. Fortsätter förbi Humboldt universitetet där boquinister och vykortsförsäljare bjuder ut sina varor. Stadsoperan, Historiska museet, Stadsbiblioteket – ja listan över sevärdheter längs vägen kan göras hur lång som helst.

Denna gång går vi in på Friedrichstrasse och fram till Check Point Charlie. Har inte varit där sedan sommaren 1989 då Berlin fortfarande var en delad stad. Ett besök på Maurenmuseet ger kalla kårar utmed hela kroppen. Att det var så? Det hade man nästan glömt. Skadar inte att minnas historien – antingen man går på Förintelsemonumentet eller Maurenmuseet. Tillbaka till Unter den Linden och till ännu en favorit – Hotel Adlon. Dyrt och exklusivt, men att ta en kopp te eller ett glas vin är överkomligt och ger en inblick i diskret lyx när den är som bäst. Skiner solen sitter jag helst ute och betraktar vimlet framför anrika Brandenburger Tor som rymmer så mycket historia. Stannar här och återkommer med mera Berlin.

P1010512_web.jpg

Fontänen på Alexanderplatz

P1000981---Kopia_web.jpg

Att sitta på detta kaféet och se Berliner Domen och tänka på att man klättrat högst upp känns väldigt bra!

P1010521---Kopia_web.jpg

Humboldt Universitetet – här kan man hitta spännande böcker och även köpa trevliga vykort.

P1010536_web.jpg

Check Point Charlie – ord blir överflödiga!

IMG_2060_web.jpg

Brandenburger Tor!

IMG_2310_web.jpg

Njuter av ett glas champagne på anrika Hotell Adlon medan jag betraktar Brandenburger Tor!