Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bologna – La Dotta – den lärda staden – och 100 000 studenter skapar en härlig stämning

Bologna har världens äldsta universitet, som grundades 1088, men fick sina formella rättigheter 1158. Fascinerande att tänka på alla lärda män – och numera också kvinnor – som studerat där och bidragit till världens utveckling. Vid Piazza Maggiore ligger den vackra universitetsbyggnaden Palazzo dell´Archiginnasio. Missa inte den anatomisk teatern som bland annat varit en förebild till Uppsalas dito. Kikar man upp mot den vänstra väggen syns en liten glugg. Här gömde sig professorerna för att se att allt gick rätt till.
Dagens universitetskvarter ligger inte där. Jag drar mig mot Via Zamboni. Först passerar jag Feltrinelli, den stora bokhandeln för kurslitteratur. Utanför står ungdomar som delar ut flygblad om någon av de otaliga aktiviteter som äger rum. En diskussionskväll, ett föredrag, disco, konstutställning, en spännande pjäs, ja det mesta.
Sitter med en espresso på ett litet student kafé. Roligt att se alla unga samtala ivrigt över en kaffe eller ett glas vin. Om livet, konsten, filosofiska frågor, historia, ja det mesta kan man höra. Är det inte Dante Aligeheri jag skymtar? Nere vid Via Zamboni? Är det han som bor i utbyggnaden i Bolognas äldsta hus?
Klart det inte är, men Dante var en av studenterna i Bologna. Historiens vingslag känns när man strövar längs Via Zamboni, universitetsområdet. Bologna har inte bara världens äldsta universitet utan det är också Italiens mest populära lärdomsplats. Svårt att bli antagen så när man ser de unga flickorna och pojkarna med sina lagerkransar vet man att det är ett framtida nav i Italien. Är det kanske därför man känner så trygg med bland annat sjukvården? Italien rankades som nummer två i världen inom hälso- och sjukvård av WHO för några år sedan.
Med sina mer än hundratusen studenter är det inte konstigt att Bologna kallas La Dotta, den lärda staden. Lärdom och kunskap är djupt förankrat inte bara hos studenter och professorer utan också hos den vanlige Bolognabon. Bildning är ett centralt inslag i det italienska vardagslivet.
Sent på kvällen kan man möta dessa glada studenter på Il Cicileo. Har tillbringat många härliga stunder där, drickande en Aperol Spritz och deltagit i filosofiska diskussioner av allehanda slag. Överraskas ofta av vilken kunskap de flesta verkar ha om byggnader, konst, kultur och historia.
Lämnar universitetskvarteren och går med långsamma steg tillbaka. Byggnaderna som kantar vägen är otroligt vackra. Bakom fasaderna döljer sig ofta olika institutioner, men ibland också ett och annat kafé, bar eller en liten trattoria.
Slinker in på en bar för att äta aperitivo. Vid sjutiden på kvällen serverar de flesta barer olika små snacks som pizzabitar, sallad, parmesanost, skinka, oliver. Allt ingår i priset så länge det ackompanjeras av en öl, ett glas vin eller något liknande. Middag serveras sent i Bologna så det kan vara ett bra sätt att stilla hungern.
Något som attraherar mig med Bologna är att staden inte främst är till för turister. Det är en levande plats där mässbesökare nog är de som fyller de flesta hotellrummen. Varuutbudet är stort och frånvaron av turistiskt krimskrams är påtaglig. Det blir inlägg om mat, shopping och annat.

image1.jpeg

Favorit på Via Zamboni

image1-1.jpeg

Takmålningar i Palazzo dell’Archiginnasio

image1-2.jpeg

Inspirerande miljö för studier

image1-3.jpeg

På väg mot en av universitetsgatorna

image1-4.jpeg

Porta di Strada Maggiore