Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bologna – ”la Grassa” – maten – restaurangerna och så mitt absoluta favorithotell – en pärla utöver det vanliga

Skulle kunna skriva hur många blogginlägg som helst om maten i Bologna. Så kallas också staden ”La Grassa – den feta efter sitt utsökta kök. Experter brukar kalla Bologna ett av världens tio främsta mattempel och jag är beredd att instämma. Var ska man börja? På bra trattorior, osterior och restauranger är allt handgjort. Ofta är det en äldre släkting som står ”back stage” och gör fantastisk pasta, men också unga tar vid. Mortadellan, parmesanosten, skinkorna, grönsakerna, frukten, glassen, desserterna – ja allt.
Har precis kommit tillbaka till Bologna igen. Valet av restauranger är enkelt. Jag har fem absoluta favoriter, det finns många lika bra, men detta är mina val efter många gånger i Bologna och med hjälp av italienska vänner från staden. Samtliga måste bokas i förväg.
Styr stegen mot en av mina favoriter, Trattoria Serghei på Via Piella, en underbar liten gata, i en av de allra äldsta delarna av Centro Storico i Bologna. Under arkader naturligtvis. Öppnar dörren och möts av ett varmt välkomnande. Här känner jag mig hemma. Har varit här otaliga gånger med arbetsgrupper och med vänner. Alltid kan man vara säker på att maten, vinet och servicen är på topp. Så också i kväll. Inleder med tortellini di zuca, följt av deras speciella lantkyckling med rostade grönsaker och avslutar med en tiramisu. Till detta San Giovese från Emilia Romagna. Alkoholstarkt rött vin med lite jordig smak, älskar dessa viner, välj gärna riserva. Avslutar med en espresso. I Italien är kaffe efter lunch alltid lika med espresso, aldrig cappucino, men klart att var och en har frihet att välja det man önskar. Kan man må bättre?
När vi ändå befinner oss på Via Piella kan jag berätta om en annan favorit, Trattoria Dal Biassanot. Namnet betyder vad? Ja, nattsuddaren! Att under den varma årstiden sitta på deras lilla uteservering i den ljumma kvällen är magiskt. Glöm inte att kika ut genom den lilla luckan som finns i muren alldeles bredvid Dal Biassanot. Här ser man kanalerna som går under stora delar av Bologna. Mycket romantiskt.
Vad äter man på Dal Biassanot? Oslagbart är att inleda med deras trio di pasta följt av zucchini fylld med en speciell köttfärssås, ackompanjerad av en välsmakande lite kryddig tomatsås och avsluta med zuppa inglese, en mjuk kaka fylld med citronkräm och toppad med chokladkräm. Jag lovar. Ingen blir besviken.
En annan kväll styr jag stegen över förunderligt vackra Piazza Maggiore, känner Petronius trygga blick när jag går in på Via Clavature och hittar en annan pärla, Trattoria Gianni. Hälsas med kramar och kindpussar och känner mig hemma. En favorit är deras mortadella förrätt – här intar den klassiska mortadellan helt nya skepnader. Sedan tar jag Vitello Tonnato och avslutar med Marscapone con Amaretti, som får en att känna sig som om man förflyttas till himmelriket.
Vandrar den uråldriga vägen Via Saragozza och här känns verkligen historiens vingslag. Fortsätter man på den når man så småningom, San Luca, men i dag är jag på väg för att äta lunch på en annan underbar liten restaurang, Trattoria del Ghiottone på Via Andrea Costa. Stiger in och får ett varmt välkomnande från Christina, en god vän sedan länge, och hennes man. Båda har belönats med flera fina priser för sin ypperliga kokkonst och maten är underbar. Vad sägs om ravioli med en svag smak av citron eller trio di caramello? En smaksensation. Lägg till ljuva efterrätter, en underbar miljö och en varm och välkomnande stämning. Hör dröjer vi oss kvar länge.
Kan inte hoppa över Trattoria Scalinatella där Giovanni tar emot med en stor kram. Lägg till detta antipasto bolognese och pizza som inte är av denna världen. Att sitta ute i den lilla gränden en varm kväll och njuta av inspirerande samtal och av en stämning som är svår att beskriva och som gör att livet känns enkelt.
Var bor man i Bologna? Ja, efter nästan 30 besök i Bologna de senaste tio åren är valet enkelt, mitt absoluta favorithotell heter Hotel Metropolitan, en sällsynt pärla mitt i det historiska centrat. Välkomnas varmt av det trevliga ägarparet, Claudio och Anna och alla andra. Ett mycket fräscht litet designhotell som är nära allt. Jag har varit här med arbetsgrupper, men också på romantisk semester med min man och så fort jag vinkar arrivederci längtar jag tillbaka. Fräscha trevliga rum i huvudbyggnaden, en liten gård med olivträd och utemöbler om man hyr rum där och det senaste tillskottet som snart öppnar – rum med takterrass. Lägg till detta ett alltid lika varmt välkomnande, trevligt bemötande och en inställning att allt går att ordna så blir valet av hotell enkelt. Frukosten är en upplevelse både för öga och gom och mitt emot hotellet finns ett par mycket trevliga barer, men de och utelivet återkommer jag till i nästa inlägg.

image1.jpeg

Hotell Metropolitan – min absoluta favorit i Bologna – Olivgården

image1-1.jpeg

Trattoria Gianni – så mysigt och vilken mat!

image1-2.jpeg

Scalinatella – vilka pizzor – bästa i Bologna!

image1-3.jpeg

Underbar lunch på fantastiska Trattoria del Ghiottone hos goda vännen Christina!

image1-4.jpeg

Fräsch frukost på Hotel Metropolitan – allt är som små konstverk – smaken utsökt!

Inga halvfabrikat på Bolognas trattorier – här pastatillverkning på Dal Biassanot!

image1-5.jpeg

Skickat från min iPhone