Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bologna – matsouvenirer och världens bästa glass

Själv älskar jag att köpa olika gastronomiska produkter som souvenirer och presenter att ta med hem. När jag åker till Bologna tar jag alltid med en extra resväska. Inför hemfärden fylls den med parmesanost så klart, skinka, handgjord pasta, balsamvinäger, mozzarella, choklad från Fiat och mycket annat.
Nära Piazza Maggiore ligger de så kallade matgatorna i ett område som kallas Quadrilatero. Tröttnar aldrig på att strosa på dessa gator, njuta av färgsprakande frukter och grönsaker, smaka valnötterna när de är nyskördade, dofta på tryffeln, prata, smaka och njuta. Här finns Via Pescheria med allsköns fisk och skaldjur, grönsaksstånden som översvämmas av en sällan skådad färgprakt, skinkorna, parmesanostarna, oljorna, oliverna. Italienarna är kända för att kräva hög kvalitet på sin mat och det återspeglas i vart enda stånd. Varje gång önskar jag att jag kunde ta med mig dessa gator hem.
Bästa tortellinin och annan handgjord pasta köper man hos Paolo Atti & Figli med hundraåriga anor. Här finns också många andra godsaker och det är nöje att gå in där, se hur bra mat och bra butiker överlever hur länge som helst. Balsamvinäger och Fiatchoklad köper jag alltid i den trevliga lilla butiken Gilberto på Via Drapperie.
Har sedan många år tillbaka handlat min parmesanost i Saluhallen hos Alberto som äger Fromaggeria Barbieri. Kommer in strax före lunch en onsdag förmiddag och möts av ett hjärtligt välkomnande. Berättar vad jag gjort denna gång och när jag ska komma tillbaka. Köper alltid minst 2 kilo av den ost som lagrats 36 månader. Den är som en dröm! Med en träffsäkerhet utöver det vanliga skär Alberto ut oststycken som väger exakt det jag bett om. Hans kollega tar över och packar in ostarna för transport. De håller i månader hemma i kylskåpet. Numera har de öppet bara på förmiddagar och enbart kontant betalning gäller. Dröjer mig kvar i Saluhallen och ett kilo valnötter får följa med hem denna gång.
Italiensk glass är med rätta världsberömd. Den absolut bästa glassen äter man hos Gelateria Gianni på Via Monte Grappa. Väggarna är täckta av diplom och artiklar om den lilla pärla. Glassen är fantastiskt och redan de poetiska namnen på de olika sorterna skapar lust. Vad sägs om Le Due Torri, Samuraj eller Il Signore degli Anelli? All glass är gjord på naturliga råvaror och på den ena väggen hänger en karta som visar att citronerna kommer från Sicilien, chokladen från Venezuela och Ecuador, vanilj från Madagaskar, nötterna från Langhe, mjölken från Emilia Romagna, pistagenötter från Bronte osv. Botanisera och njut!
Dags för lunch. Kilar in på trattorian högst upp i Librerie Coop, som har blivit mitt senaste ”måste besöka”. Librerie Coop som inte liknar något annat jag sett tidigare. Precis som namnet antyder är det en bokhandel, men också en affär med ekologiska matprodukter, kosmetik, kafé, en disk för delikata skinkor och ostar, trattoria och enoteca. Här anordnas författarkvällar, välkända kockar kommer på besök och lagar mat, artister och andra. Ett otroligt lockande ställe med massor av folk. I dag provar jag deras ekologiska ostar tillsammans med ett glas vin. Bara serveringen gör mig lockad. Brödet till får man i en liten papperspåse. Njuter av dessa utsökta produkter. Stället är fullt och det droppar in folk hela tiden. Man tar en ekologisk öl tillverkad på något av de små bryggerierna, ett glas vin eller äter. Nu lämnar jag Bologna för denna gång, men kommer tillbaka med fler blogginlägg så småningom – dolda små pärlor, barer, kaféer och mycket annat.

IMG_2647.JPG

Matgatorna i Bologna dignar av allsköns läckerheter!

IMG_7669.JPG

Skinkor, ostar, mozzarella – ja det mesta ätbara hittar man där.

IMG_2948.JPG

Handgjord pasta, bröd och andra godsaker köper jag gärna på Paolo Atti & Figli

IMG_2639.JPG

Världens bästa glass på Gelateria Gianni