Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Bolzano – en utsökt mix av italiensk elegans och österrikiskt gemyt

Svårt att bestämma sig – Italien eller Österrike – testa Bolzano. Passar lika bra för en långhelg som några dagars stop over under bilsemester eller varför inte ge denna lilla pärla längre tid? Bolzano eller Bozen, som är det österrikiska namnet har en mycket lång historia. Bebott redan före romartiden bjuder denna charmiga stad med sina drygt 100 000 invånare på en spännande historia. Centro storico, det historiska centrat, rymmer många vackra gamla byggnader. Tro därför inte att det är en åldrad stad. Här finns universitet och det märks genom alla unga som sitter på kaféer och barer. Bolzano rankas som nummer två i Italien när det gäller livskvalitet och det känns överallt. Staden är tvåspråkig, men ungefär tre fjärdedelar har italienskan som modersmål (ett resultat av tvång under Mussolini), men ”alla” talar med lätthet båda språken och dessutom engelska. Atmosfären är spännande, människorna är öppna och nyfikna och det är lätt att komma i kontakt med folk.

Arkaderna, butikerna och alla de underbara kaféerna ger mig en förnimmelse av Bologna medan flera restauranger mera känns som en förtjusande blandning av Medelhavskultur och Centraleuropa. Det sydtyrolska inflytandet märks definitivt på maten. En specialitet som man måste prova är törggelen, rustika korvar, skinkor från lokala producenter avnjutes tillsammans med det nya vinet från årets skörd. En riktig delikatess. Det finns många bra restauranger, italienska trattorior med utsökt mat, men missa inte Torgglhaus mitt i det historiska centrat. Inte för att det är den bästa maten eller vinet utan framförallt för den fantastiska atmosfären, som förflyttar en långt tillbaka i historien. Ett stenkast från restaurangen ligger den underbara marknaden med ljuvliga grönsaker och frukter, men också med skinkor, späck, salami och andra liknande delikatesser. En fröjd för alla sinnen, dofter, smaker och ögat, allt får sitt. I närheten ligger flera bra glass ställen med ljuvlig italiensk glass.

Botanisera i vindlande gränder, stanna till, ta en kaffe och titta på folklivet. Vill man shoppa så är det framförallt Via de Portici som gäller. Via Argentieri är en annan trevlig gata i historiska centrat med mysiga barer, kaféer och affärer. Piazza Walther, detta romantiska och vackra torg är ett måste. Här finns den stolta Domen och efter andlig spis så passa på att njuta av en kaffe på något av alla de kaféer som kantar torget.

Utanför Bolzano finns vackra vandringleder och med hjälp av linbana når man charmiga Oberbozen med hisnande vackra naturscener nära stadens vimmel.

Det mest intressanta har jag sparat till sist nämligen det arkeologiska museet som gömmer en riktig skatt Ötzi, ismannen, som levde 3 300 år före Kristus och hittades nära Bolzano 1991. Att se och uppleva detta gör en ödmjuk och förundrad inför hur lite människans liv trots allt har förändrats. Ötzi led av liknande sjukdomar som den nutida människan, artros, hjärtproblem och borrelia. Han hade flera tatueringar och magsäcken var välfylld och kosten förvånansvärt lik den nutida. Ödmjuka och förundrade lämnar vi museet och avslutar med en kaffe på anrika Kafé Walther.

IMG_2641.JPG

Ötzi – Ismannen – som levde för 5000 år sedan – extremt fascinerande!

P1010644.JPG

Den underbara marknaden i det vackra historiska centrat

P1010646.JPG

Torgglhaus – god mat i en svårslagen miljö.

P1010649.JPG

Kafé Walther – anrikt kafé vid vackra Piazza Watlher

IMG_2644.JPG

Ljuvligt kaffe – garanterat italienskt!